Societat

Lleida posa en marxa LABici, un servei de préstec de bicicletes reciclades

La iniciativa, que comença amb 30 bicicletes restaurades, vol fomentar la mobilitat sostenible i s’ampliarà progressivament fins a 70 unitats

  • Presentació del projecte LABici al Mercat del Pla de Lleida -
Publicat el 01 d’abril de 2025 a les 17:16

L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa LABici, un nou servei de préstec de bicicletes amb l'objectiu de fomentar els desplaçaments sostenibles dins la ciutat. En aquesta primera fase, s'han posat a disposició 30 bicicletes reciclades, restaurades per la cooperativa Biciclot, que s'han pintat de color bordeus en homenatge a la ciutat.

El servei permetrà als usuaris disposar d'una bicicleta durant sis mesos, prorrogables fins a un any, amb manteniment inclòs. A més, abans d'utilitzar-les, es proporcionarà formació sobre seguretat viària i manteniment bàsic.

Una alternativa a la mobilitat motoritzada

LABici és una iniciativa impulsada per LleidaJove i les regidories de Mobilitat i Participació Ciutadana, en col·laboració amb La Descomunal. L'objectiu és oferir una alternativa real i accessible als vehicles de motor, promovent una mobilitat més saludable i respectuosa amb l'entorn.

Durant la presentació del projecte al Mercat del Pla, l'alcalde Fèlix Larrosa ha destacat que aquest és només el començament: "LABici creixerà en diferents fases fins a convertir-se en un servei essencial per a la mobilitat a Lleida". Per la seva banda, la regidora de Mobilitat, Cristina Morón, ha remarcat que aquest projecte complementa la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), prevista per al gener de 2025.

Un projecte en creixement

La primera fase del servei inclou bicicletes distribuïdes a la Casa de Fusta – Coworking (15 unitats), el Centre Cívic de la Mariola (5) i Mobilitat (10). Els interessats poden sol·licitar una bicicleta des d'avui a través de la web municipal.

En una segona fase, prevista per a finals d'any, el servei s'ampliarà a 50 bicicletes i es crearà un espai LABici, un centre de referència per a la mobilitat ciclista. A llarg termini, la iniciativa aspira a arribar a 70 bicicletes i establir col·laboracions amb cooperatives per gestionar el servei, fomentant també la inserció laboral de joves en el sector de la ciclologística i la reparació de bicicletes.

Amb aquest projecte, Lleida aposta per un model de ciutat més sostenible i accessible, en què la bicicleta guanya protagonisme com a mitjà de transport urbà.