Una nova iniciativa vol posar en valor els esmorzars de forquilla a través d’una competició que barreja gastronomia, territori i tradició. Es tracta de la primera edició de la Lliga del Porc i la Forquilla, un campionat impulsat pel Grup de Sanejament Porcí de Lleida i la consultora Como Pomona, dins del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia.
La proposta es desplegarà durant els mesos d’agost i setembre amb semifinals a les quatre demarcacions catalanes i una final que es farà a Lleida el 28 de setembre. A cada fase, diversos restaurants oferiran plats emblemàtics de la cuina popular amb la carn de porc com a protagonista, mentre el públic gaudirà d’un esmorzar col·lectiu.
Entre les creacions que es podran tastar hi ha unes galtes de porc amb patates a Torrelameu (Noguera), un blanc i negre amb allioli a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), botifarra amb mongetes del ganxet a la Garriga (Vallès Oriental), i un mar i muntanya amb mandonguilles i sèpia a Santa Coloma de Farners. A la final de Lleida, el plat triat serà una cassoleta amb costella, llonganissa i cargols.
Segons l’impulsor de la iniciativa, Rafa Gimena, el repte vol promoure l’esmorzar de forquilla com a “element identitari i patrimoni gastronòmic català”, a més de donar visibilitat al sector porcí.
La lliga, que de moment ja compta amb una desena de restaurants inscrits, preveu arribar fins a dotze participants per territori. Si se supera aquest límit, es farà una selecció prèvia.
El jurat estarà format per perfils vinculats al món gastronòmic i de la comunicació, com el periodista Albert Molins, l’influencer Jonathan Nuevo, la sommelier Marta Cot i el mateix Rafa Gimena.
El projecte compta amb el suport de bonÀrea, Gust de Lleida i els ajuntaments que acolliran les diferents jornades: Lleida, la Garriga, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Farners i Torrelameu.