Així serà la Transsegre del futur

La festa balaguerina plantejarà les baixades com una “competició esportiva” amb menys participants, amb xips identificatius i controls d’alcholèmia

Dues barques a la Transsegre
Dues barques a la Transsegre | ACN
10 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:05h
De les darreres quatre edicions, la Transsegre no n’ha pogut celebrar cap amb la normalitat d’abans de la pandèmia. La festivitat balaguerina ha patit com cap altra els embats del nou món que s’està instal·lant i que s’ha manifestat amb un virus i, ara, en una intensa sequera.

Aquest context obliga a posar un interrogant sobre el futur de la festa, i una cosa sembla clara: la Transsegre ja no serà com les d’abans, almenys, en la part de la baixades pel riu, l’essència del certamen. L’equip organitzatiu ja ha apuntat algunes pistes de com seran els descensos a partir de l’any vinent, unes novetats que ja s’havien d’implementar en l’actual edició, que finalment s’ha realitzat sense embarcacions.

Les baixades del futur seran “com una competició esportiva”, segons va explicar a Ràdio BalaguerGemma Guarné, una de les organitzadores de la Transsegre que ha elaborat el Pla d’autoprotecció amb l’objectiu de minimitzar riscos. Per evitar que els participants estiguin moltes hores a l’aigua, la direcció de la festa proposa que cada tripulant porti un xip identificatiu, un fet que se sumarà a l’estricta prohibició de beure begudes alcohòliques durant els periples per l’aigua. En aquest sentit, s’apunta que la policia realitzarà controls abans i després de la baixada a tots els participants. 

La reducció de la distància dels recorreguts i també del nombre de barques inscrites també són dos factors que s’estudiaran de cara a properes edicions. Tot i això, la celebració de la Transsegre l’any vinent és una incògnita que es vincula als episodis de pluges i de sequera: “Hem de tenir clar que l’any que ve ens podrem trobar amb la mateixa situació que actualment”, assegura Guarné.