En una carta firmada per la directora general de joventut, Marta Vilalta, es demana que es fixin uns criteris en les bases de participació, "quan s'escaigui la revisió", per tal que s'especifiqui que tots els participants al certamen siguin garants de la cultura de l'educació, de la pau i que respectin els drets humans i els principis d'igualtat. Vilalta justifica aquest argument en base a la moció 55/XI aprovada al Parlament de Catalunya que defensava la desmilitarització del país i la negativa a que l'exèrcit estigui present en espais educatius o de formació.
Tanmateix, des de la Direcció General de Joventut s'evita demanar el veto concret a l'exèrcit en la fira lleidatana. En aquest sentit, Vilalta fa referència a la decisió que va prendre el Patronat de la Fira de Girona el juny del 2016, quan va aprovar una proposta del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat que instava a l'elaboració d'un codi ètic que tingués en compte els criteris de l'educació i la pau.
D'altra banda, a la carta també es recorda que la participació de l'exèrcit a la fira lleidatana ja ha provocat queixes de diversos actors polítics i socials "així com de bona part de la comunitat educativa". La petició de Joventut ja ha estat criticada pel diputat lleidatà del PP a Madrid, José Ignacio Llorens, que ha assegurat que qui sobra en aquesta fira són els que "s'atorguen fraudulentament la representació de tots els catalans".

