“Es tracta, sens dubte, d’un fet excepcional”, tal com ha definit el director de la Fundació Territori i Paisatge, Jordi Sargatal, que ha classificat el procés d’alliberació dels voltors negres a Alinyà com un fet de justícia històrica amb uns animals que antigament havien criat en aquestes muntanyes però que, com va succeir a la resta de la península ibèrica, van ser exterminats per l’home.
Actualment, hi ha un únic exemplar de voltor negre en llibertat, una cria de voltor negre, provinent de Brussel·les, que va ser alliberat aquest estiu, i quatre exemplars en un recinte tancat que d’aquí a dues setmanes podran volar en llibertat. Els quatre exemplars de voltor negre, provinents d’Extremadura, han estat sotmesos avui a un meticulós procés d’identificació que ha consistit en pintar les seves plomes amb aigua oxigenada i en fixar un transmissor a les ales dels animals per tal que estiguin controlats i localitzats permanentment. Un cop marcats els animals, se’ls ha tornat a tancar al mateix recinte en el qual han estat els últims mesos i d’aquí a quinze dies seran alliberats.
Recordem que la reintroducció del voltor a Alinyà és una iniciativa de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, juntament amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, amb la col•laboració de la Fundació Internacional per a la Conservació del Voltor Negre (BVCF) i el Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat (GREFA).
Aquest dilluns podreu veure en exclusiva, en aquesta web, un reportatge audiovisual sobre el trasllat des de Bèlgica del primer voltor negre que es va introduir, aquest estiu, a la muntanya d’Alinyà.
Voltors alinyà Voltors.