Precisament la grandiositat de l’edifici va fer que la reduïda comunitat de monges que en aquells moments l’ocupava, el desallotgés. La idea de comptar amb un museu comarcal digne d’una capital de comarca de l’entitat i riquesa patrimonial de Puigcerdà i Cerdanya en general, ja venia de lluny i no va ser fins els anys 80 que l’Ajuntament adquirí el convent de les Carmelites de Clausura per a ubicar-hi la seu del futur museu.
L’edifici va ser remodelat per a acollir la seva nova funció, així, el que era l’església es convertí en l’actual sala de convencions i algunes de les dependències conventuals ara són les sales d’exposicions , les àrees de tallers i, en un futur cada vegada més proper, veuran la llum les noves sales d’exposició permanent amb els fons del museu.
A l’espai expositiu que actualment conformen les tres sales disponibles (dues a la planta baixa i una altra al pis superior) s’hi poden visitar durant tot l’any diferents tipologies d’exposicions temporals, amb entrada gratuïta.
Entre les moltes tasques que realitza el museu només en destaquem algunes per no allargar la llista: classificació i documentació de col·leccions, recerca i adquisició de nous materials, un gran ventall d’activitats en col·laboració amb altres entitats i institucions, l’edició de publicacions relacionades amb el patrimoni cerdà, l’acollida i coordinació d’actes de temàtica ben diversa, o la restauració i conservació de les peces que conformen el fons del Museu.
Aquest fons compta amb elements provinents de medis ben variats. Del vegetal, aviat en podrem conèixer nombrosos fòssils, animals naturalitzats i col·leccions de minerals. El fons d’arqueologia i història destaca per una sèrie d’objectes que van des de l’època paleolítica fins l’edat moderna provinents dels campaments de Montlleó (Prats i Sansor), de les coves d’Olopte, de l’hàbitat prehistòric de Dorres o del call jueu de Puigcerdà, entre d’altres procedències. També és destacable la col·lecció numismàtica amb monedes encunyades a la pròpia Vila durant els segles XVI i XVII.
El fons etnològic compta amb tota mena d’estris de diferents oficis que han sigut adquirits o donats per particulars, associacions o entitats diverses. L’art també hi és present a través de donacions d’obres pictòriques i escultòriques que han estat cedides a vegades pels propis autors o bé han quedat en poder del museu, com les obres pictòriques guanyadores del concurs de pintura ràpida.
L’objectiu més recent del museu tracta de la refeta del projecte museogràfic amb l’esperit d’oferir una visió global i contextualitzada a partir de la natura, la història i la etnologia de la comarca i de la Vila. En un breu termini, els responsables del museu són optimistes pel que fa a poder condicionar nous espais dedicats a temàtiques com la “Casa i la família cerdana” i l’evolució del propi equipament, “De convent a Museu”, que se situaran a la planta inferior de l’edifici.
La instal·lació dels dos moderns ascensors que, a través d’una àmplia passarel·la, comuniquen l’entrada principal del museu amb un generós aparcament, facilita enormement l’accés a aquest equipament i en permet una perspectiva general tant de bona part de l’edifici com del jardí adjacent recentment arranjat. Animem els vilatans, habitants de la comarca i visitants a conèixer aquest espai museístic al qual li desitgem una nova etapa plena de novetats interessants.
Núria Boltà i Vilaró