L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha presentat recentment les iniciatives pilot que es posaran en marxa per combatre el despoblament en diverses zones de Catalunya. Aquestes iniciatives són part de la 3a edició del projecte Arrelament al territori, que busca impulsar bones pràctiques que cobreixin necessitats locals. L'ACM n'ha escollit quatre amb un total de 56.000 euros, dos de les quals a la comarca de les Garrigues.
Entre les quatre iniciatives seleccionades, destaca la del municipi de l’Albagés (les Garrigues), que desenvoluparà un projecte de mercat virtual assistit. Aquesta proposta implica la instal·lació d'una pantalla tàctil interactiva al centre del poble, que facilitarà als veïns, especialment a les persones grans o amb mobilitat reduïda, fer comandes de productes sense necessitat de desplaçar-se. L'objectiu és millorar l'accés als béns de primera necessitat, fomentar la cohesió social i reduir les emissions de CO2.
Els objectius del mercat virtual assistit inclouen l'accés a 150 productes bàsics, reduir els desplaçaments fora del municipi en un 40% i oferir formació digital per a majors de 60 anys. Aquest projecte no només potenciarà el comerç local, sinó que també posicionarà l'Albagés com un exemple d'innovació rural.
La presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha destacat que cal posar en valor els municipis de menys de 1.000 habitants que representen un 78% dels municipis catalans per evitar que “Catalunya es converteixi en un país de dues velocitats”. I ha afirmat que “cal llegir el país en base a diferents realitats sent capaços de dotar les diferents zones d’identitat, projectes i futur per tal de garantir l’arrelament, l’equitat social i territorial perquè tothom visqui on visqui tingui els mateixos drets i accés als mateixos serveis”.
D’altra banda, la comunitat de municipis de les Garrigues Altes està implementant el projecte Oficina d'Arrelament i Repoblament, que busca revitalitzar el territori. Aquesta iniciativa es fonamenta en un pla estratègic per generar oportunitats econòmiques als municipis de la mancomunitat, com Bellaguarda, Bovera, El Cogul i La Granadella.
L'objectiu principal és diversificar l'economia local, tradicionalment agrària, i fomentar la cohesió social. A més, l’oficina servirà com a punt d’assessorament en habitatge i emprenedoria, i promourà la creació de rutes turístiques i millores infraestructurals. Un dels elements clau del projecte és l'establiment d'una oficina que servirà de punt de suport per a les polítiques d'arrelament, oferint assessorament en matèria d'habitatge, emprenedoria i desenvolupament econòmic. També promourà la creació de rutes turístiques, la millora de la infraestructura viària i la promoció de l'activitat agroalimentària local.
A banda d'aquests dos projectes de Ponent, l'ACM també ha volgut premiar una iniciativa de Bot (Terra Alta) i una altra a Mieres (Garrotxa). Han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG, i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). La FTBG finança cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 56.000 euros a les quatre iniciatives.
Projecte Arrelament
El Projecte Arrelament de l’ACM es va iniciar el 2019 amb un estudi, encarregat a la Fundació Pi i Sunyer, sobre el despoblament i envelliment de la població. El 2021 i el 2022 es van convocar la primera i segona edició dels premis per donar suport a propostes territorials vinculades a objectius socials. Rocafort de Queralt, la Cellera de Ter, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josa i Tuixén, Garidells, Caseres i el Consell Comarcal de les Garrigues van liderar els set projectes escollits i cofinançats. estratègiques per al futur del món rural català.