Confirmats els danys de l'esclafit del 6 de juliol al Segrià

El polígon industrial d'Alcarràs pateix els danys més greus amb façanes enderrocades i teules arrencades

En blanc la zona afectada per l'escalfit al Segrià del 8 de juliol
En blanc la zona afectada per l'escalfit al Segrià del 8 de juliol | Cedida pel Meteocat
Redacció
19 de juliol del 2024

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha confirmat la gravetat del recent esclafit de vent que va afectar la comarca del Segrià el passat 6 de juliol. Segons l'últim informe, les ratxes van arribar a una velocitat màxima de 180 quilòmetres per hora, causant importants desperfectes als municipis de Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Lleida.

El fenomen, que va començar cap a les 17:19 a Soses, va seguir el seu curs afectant Torres de Segre i Alcarràs abans de dissipar-se al voltant de les 17:44 al nord de Lleida. L'estudi dels danys revela que l'esclafit va seguir una franja de 16 quilòmetres de sud-oest a nord-est, amb una amplada màxima de 3 quilòmetres en el tram final. A més, no es descarta que les zones adjacents puguin haver patit danys similars.

Els danys més greus s'han registrat al polígon industrial Revés d'Alcarràs, ubicat a 1,5 quilòmetres al nord-est del nucli urbà. En aquesta àrea, la força del vent va causar l'enfonsament de la façana frontal d'una nau i va destrossar part de la coberta. Altres edificacions del polígon també han patit desperfectes notables.

A més dels danys al polígon industrial, els municipis afectats han reportat teules arrencades, antenes de televisió doblegades, i plaques metàl·liques i de fibrociment arrabassades de diversos coberts. La vegetació local no ha estat immune, amb nombroses branques trencades i alguns arbres tombats.

Aquest incident recorda l'esclafit similar que va assolar el Segrià fa poc més de dos anys, el 21 de juny de 2022, que va afectar principalment el nord de la comarca, incloent-hi els municipis de Lleida, Almacelles, Alguaire i Almenar. Els residents de la zona es recuperen ara d'aquest nou episodi de tempestat que ha tornat a posar a prova la seva resiliència.