El P. Friedhelm Mennekes, reconegut internacionalment per la seva tasca com a promotor de les arts, impartirà aquest divendres, a les 16h, a l’Espai d’Art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat, la conferència Eduardo Chillida. Gurutz aldare (2000). L’altar de la creu per a Sant Pere de Colònia, que estarà centrada en la relació del P. Mennekes amb l’escultor Eduardo Chillida, autor de l’altar de la parròquia de Sankt Peter de Köln.
Com a jesuïta i com a entès en art, el P. Mennekes ha defensat el paper de l’art contemporani dins de l’Església i la seva utilitat com a via d’autoconeixement, de reflexió i de contacte amb el transcendent. Això el va portar a relacionar-se amb artistes de la categoria de Beuys, Tàpies, Chillida, Byars, Rainer, Barbara Kruger o Kounellis, que van dur a terme nombroses intervencions artístiques promogudes pel propi Mennekes a l’església de Sankt Peter de Colònia, de la qual n’ha estat rector fins el 2008.
Aquestes accions, normalment efímeres, defensaven la importància de l’art abstracte i la seva dimensió espiritual, oberta tant per a creients com per a no creients. Actualment, el P. Mennekes resideix a Frankfurt i és professor visitant de diverses universitats com ara la Universität für Bildende Künste de Berlín, la Universität für Angewandte Kunst de Viena, la Universitat de Kingston o la Universitat de Bonn, ja que Friedhelm Mennekes és considerat com el màxim pensador dels lligams entre art contemporani i religió.
Mennekes a Montserrat
Eduardo Chillida (1924-2002) va ser amic del P. Mennekes, rector de l’església de Sant Pere de Colònia. L’any 2000 van remodelar el presbiteri d’aquella església, que havia esdevingut referent mundial de l’obertura de l’Església catòlica envers l’art contemporani: Chillida hi va col·laborar esculpint un altar inusitat que va suscitar un fort recel als defensors de les normes canòniques. Consistia en tres blocs de pedra diferents en forma de creu que es volen encaixar els uns amb els altres, però que creen entre ells espais buits. Com va dir el mateix Chillida, “es compenetren i permeten que nosaltres també entrem en aquest sistema de matèria i buit, creu i esperit”. L’altar va romandre in situ una temporada, però finalment l’arquebisbat va dictaminar que aquella peça no podia fer funcions d’altar, sinó que era més pròpia d’un museu. Després de ser exposat durant un temps al Museu Diocesà de Colònia, finalment ha tornat a Sankt Peter i es troba instal·lat a la capella del Santíssim. El P. Mennekes, en la seva conferència a Santa Cecília de Montserrat, explicarà en primera persona el sentit profund d’aquest altar i el missatge que implica més enllà dels episodis canònics.
El P. Friedhelm Mennekes proposa un «diàleg» amb Chillida a Montserrat
Tindrà lloc aquest divendres, a les 16h, a l’Espai d'Art Sean Scully de Santa Cecília, amb entrada lliure
ARA A PORTADA
-
-
Un jove de 20 anys assumeix la gestió del Canaletes i el Quimet del Passeig de Manresa Pere Fontanals
-
El CE Manresa es posa en marxa: «Estem davant de la Tercera més competitiva de la història» Pere Fontanals
-
-
Nit de Perseids a Castelltallat: estels fugaços, ciència i natura sota un cel privilegiat Pere Fontanals
Publicat el 22 de febrer de 2018 a les 11:34
Actualitzat el 22 de febrer de 2018 a les 11:37
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans LaTrup Duet omple de música la Piscina Municipal de Súria
-
Cultura i Mitjans Descobreixen un nou fogar neandertal de prop de 40.000 anys a les Coves de Moià
-
Cultura i Mitjans La torre mil·lenària de Manresa que no has vist mai (i que pot desaparèixer per sempre)
-
Cultura i Mitjans Sant Fruitós convoca el primer concurs de fotografia per il·lustrar el calendari de 2026
-
Cultura i Mitjans L'Arxiu Municipal de Súria rep el fons de l'Associació de Veïns de Salipota, pionera al municipi
-
Cultura i Mitjans Sons de la Mediterrània ja té finalistes: Ani in the Hall, Júlia Cruz i Sorguen