Ajuntament de Manresa i UPC s'intercanvien cessions d'us de 50 anys de Fàbrica Nova i EPSEM

Per convertir l'antic recinte tèxtil en un pol de formació, innovació tecnològica i coneixement, i d'impuls a l'emprenedoria, i l'actual universitat, el CTM i la BCUM en equipaments municipals de formació

El rector de la UPC, Daniel Crespo, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, després de signar el conveni
El rector de la UPC, Daniel Crespo, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, després de signar el conveni | UPC
Redacció
18 de desembre de 2024, 14:33
Actualitzat: 14:35h

L'Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) han signat un conveni de col·laboració que estableix el marc patrimonial i d'activitats per impulsar el projecte de Fàbrica Nova i convertir l'antic recinte tèxtil i l'entorn d'aquests espais en un pol de formació, innovació tecnològica i coneixement, i d'impuls a l'emprenedoria.

El conveni preveu que l'Ajuntament de Manresa farà una cessió d'ús a la UPC d'aquests espais, per un període de 50 anys, un cop hagin culminat les obres de restauració del recinte. La nau de la Fàbrica Nova acollirà les activitats docents actuals i futures de la UPC. A més a més, el conveni reserva 3.000 m2 de sostre de l'exterior de l'edifici principal per a futures ampliacions. La Fàbrica Nova també inclourà espais per a les activitats de recerca i transferència de tecnologia, instal·lacions per a la innovació i l'emprenedoria, i serveis tecnològics avançats per al teixit empresarial i la ciutadania, que integraran, entre d'altres, biblioteca, sala d'actes, un ateneu de fabricació (el TechLab Manresa) i un centre de prototipatge, i l'activitat de formació continuada. Al voltant l'edificació, es disposarà d'una zona verda i dels corresponents accessos a l'edifici. A tal efecte, l'Ajuntament es compromet a portar a terme les actuacions necessàries del planejament en l'àmbit de l'actual Pla Especial Fàbrica Nova.

També és objecte d'aquest conveni la cessió d'ús a l'Ajuntament de Manresa dels edificis de l'EPSEM, el Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i la BCUM, per un període també de 50 anys, per tal de posar al servei de la ciutat més espais per a usos formatius. El projecte preveu impulsar la construcció, la posada en funcionament i el desenvolupament d'un espai on coincideixin l'itinerari formatiu tecnològic complet: graus universitaris, màsters i doctorats, formació continuada i aprenentatge al llarg de la vida, així com espais per a la innovació i l'emprenedoria i serveis tecnològics avançats, per al teixit empresarial i la ciutadania.

A finals d'octubre es van iniciar les obres de la primera fase de la restauració de l'edifici de la Fàbrica Nova que consisteix en la rehabilitació de 8.000 m2 de superfície de façanes i d'uns 6.000 m2 de cobertes, i un perímetre d'urbanització d'un metre d'amplada al voltant de l'edifici. Aquesta actuació té un cost de gairebé deu milions d'euros, que es financen amb l'ajut concedit pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el termini d'execució és de catorze mesos.

L'objectiu del conveni signat és el trasllat de l'activitat de la UPC a Manresa, que actualment es desenvolupa a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), i de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM), a les noves instal·lacions de la Fàbrica Nova, un cop aquestes estiguin en condicions d'acollir-la. Ambdues institucions definiran conjuntament els criteris per a la restauració interior d'aquest edifici, amb una superfície construïda d'entre 20.000 i 25.000 m2, i, posteriorment, l'Ajuntament licitarà la redacció del projecte executiu.

El conveni ha estat signat per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el rector de la UPC, Daniel Crespo. A l'acte de presentació hi han assistit el regidor delegat d'Empresa, Turisme i Coneixement de l'Ajuntament de Manresa, Joan Vila; el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins; el director electe de l'EPSEM, José Miguel Giménez, i el director en funcions de l'EPSEM, Pere Palà.

"És un projecte molt important per a la ciutat de Manresa, per al país i per a la UPC i, concretament, per a l'EPSEM, que està en un moment d'expansió, ja que permetrà augmentar i millorar l'oferta acadèmica de l'Escola i la col·laboració amb el teixit industrial del territori", ha dit el rector Daniel Crespo. "Alhora, aquest projecte amb perspectiva de futur permetrà acostar l'EPSEM a altres activitats de tipus formatiu que tindran un impacte i que contribuiran a fer ciutat".

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha afirmat que "avui  refermem aquest compromís per un projecte universitari, de recerca i d'innovació que ja està iniciat i que ja té unes obres en marxa i disposa d'un finançament. Queda feina per davant, però el projecte ja s'ha iniciat i tirarà endavant. Amb aquest conveni serà possible traslladar l'activitat de la UPC al recinte de Fàbrica Nova. Per tant, es preveu la cessió d'ús a la UPC d'aquests espais, per un període de 50 anys i, alhora, la cessió, per al mateix període, dels edificis que ara ocupen l'EPSEM, l'antic Centre Tecnològic de Manresa i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa a l'Ajuntament per posar-los al servei de la ciutat i disposar de més espais per a formació".

De la indústria tèxtil al pol de formació, tecnologia i coneixement

La Fàbrica Nova, amb una nau principal construïda entre 1922 i 1926, fruit de l'empenta de l'empresari Eusebi Bertrand i Serra, va ser un dels recintes fabrils urbans del tèxtil més gran del país i, en el moment de màxima prosperitat, hi van arribar a treballar unes 2.500 persones, majoritàriament dones. Després d'una llarga crisi, la Fàbrica Nova va tancar portes el 1989, causant un fort impacte a la ciutat.

El 2020, l'Ajuntament de Manresa va adquirir els terrenys del complex amb l'objectiu de convertir la Fàbrica Nova en un pol de formació, innovació tecnològica i coneixement, i promoció industrial, que sigui motor de transformació de la ciutat i amb projecció internacional. Des del febrer del 2022 l'Ajuntament és propietari del recinte fabril. La superfície total de les quatre finques que el configuren i que es van comprar representen 21.414 m2 de sòl, on existeixen uns drets per edificar de 41.977 m2 de sostre. La compra d'aquestes dues hectàrees, sumades a tots aquells espais que ja tenien previst un destí públic per cessió, fan que l'àmbit total de terrenys destinats a usos públics sigui de 62.198 m2, i que en el conjunt de tota l'illa (incloent-hi les piscines municipals, el parc de Sant Ignasi i la llar d'infants) s'arribi a una superfície destinada a equipaments i parcs públics de 84.415 m2.