Ampans: objectiu de 6.000 ampolles de vi

L'entitat, que atén unes 750 persones amb discapacitat intel·lectual, vol ampliar la producció

Publicat el 02 de setembre de 2011 a les 18:51
Un dels participants a la verema d'Ampans. Foto: Estefania Escolà

L'entitat bagenca Ampans, que dóna ocupació i acollida residencial a persones amb discapacitat intel·lectual, espera comercialitzar més de 6.000 ampolles de vi. La collita a la finca d'Urpina, situada a Sant Salvador de Guardiola (Bages), ha començat aquesta setmana i, segons ha explicat el director d'Ampans, Toni Espinal, és "especialment bona per la qualitat del raïm". Segons Espinal, el fruit ha pogut arribar al punt de maduresa òptim gràcies a les nits fredes d'estiu. El director d'Ampans ha explicat a l'ACN que la producció de vi encara és petita i, per això, l'entitat pretén triplicar les hectàrees de vinya. De moment, el producte es comercialitza en restaurants i botigues de la comarca.

Una cinquantena de persones d'Ampans han participat aquesta setmana a la verema de la finca Urpina. La calor dels últims dies i la pluja anunciada per aquest cap de setmana han fet aconsellable avançar la recollida de raïm un parell de dies. En aquest sentit, un dels participants a la verema, Raül Gómez, ha explicat que "ens feia por que una pedregada malmetés la collita i tirés per terra l'esforç de tot un any".

Ampans espera recollir prop de 6.000 quilos de merlot. Segons el seu director, Toni Espinal, "serà una molt bona collita per la qualitat del raïm ". Pel que fa al Sumoll, l'altre varietat de la finca i un raïm que s'ha anat recuperant al Bages, Ampans ha explicat que estarà a punt perquè es pugui collir en els propers dies.

D'aquesta manera, l'entitat bagenca espera comercialitzar al voltant d'unes 6.000 ampolles de vi. 1.000 ampolles del vi "1 d'Urpina", elaborat amb sumoll, i unes 5.000 del "Tres nits d'Urpina", un vi elaborat amb merlot. De moment, Espinal ha explicat que el producte es comercialitza en restaurants i botigues especialitzades de la comarca.

El director d'Ampans ha assegurat que la voluntat de l'entitat és augmentar les hectàrees de la finca dedicades a la producció de vi. Actualment hi ha unes tres hectàrees i l'objectiu és augmentar-les fins a una desena. Tot i això, Espinal ha assegurat que "la difícil situació econòmica ho complica".

"M'agrada aprendre i fer de pagès"
Un dels participants al centre ocupacional d'Ampans ha explicat que li agrada fer la verema perquè a casa seva sempre s'han dedicat al món del vi. Segons he explicat Espinal, estar en contacte amb la natura i les feines rurals permet que les persones amb discapacitat es puguin sentir més útils.

La finca d'Urpina, un exemple de solidaritat
La finca d'Urpina dóna ocupació i acollida residencial a persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d'un terreny, de 119 hectàrees, que la família Vila de Sant Salvador de Guardiola va cedir a Ampans per construir-hi un habitatge on actualment hi viuen 24 persones. L'entitat també es fa càrrec de l'explotació agrària i d'unes vinyes que hi ha a la finca.

El projecte inclou la creació d'una granja-escola sobre temes de ramaderia i agricultura que puguin visitar nens i adolescents amb o sense discapacitat. Segons Espinal, l'objectiu d'Ampans és fer sostenible la finca d'Urpina i ha avançat que s'estan plantejant la possibilitat d'elaborar d'altres productes com mel o tòfones. Fins i tot, s'està avaluant la possibilitat de tenir-hi bestiar.