Pere Casals, de la Cambra, i Pere Esplugas, de Microsoft, durant la roda de premsa. Foto: Catpress
La Cambra de Comerç de Manresa i el Centre d'Innovació en Productivitat de Microsoft sumen esforços per aconseguir que les empreses del Bages incrementin els seus nivells de productivitat aprofitant les noves oportunitats que ofereix el software com a servei, també conegut com a "cloud computing" o més col·loquialment com "el núvol". Les dues institucions han impulsat un programa, que començarà el proper mes de setembre, que pretén apropar a les pimes les eines i aplicacions TIC que puguin ajudar-les a millorar i optimitzar els seus processos de manera que això repercuteixi en una major productivitat sense haver de fer cap inversió inicial i sense la complexitat que implica mantenir servidors i aplicatius propis.
El programa consta de jornades de divulgació, cursos de formació i un seminari on line en els quals es tractaran temes com el cloud computing, les xarxes socials, les eines de Microsoft Office en el núvol o el treball en el tercer lloc i com totes aquestes eines poden fer que les empreses siguin més productives.
Pere Casals, president de la Cambra de Comerç de Manresa, i Albert Esplugas, director del Centre d'Innovació en Productivitat de Microsoft, han presentat aquest matí el programa, del qual han destacat la importància que té per donar a conèixer aquestes tecnologies a les pime. Segons Esplugas, "el cloud computing és l'últim tren que tenen les empreses per millorar la productivitat" i n'ha assenyalat l'accessibilitat, la senzillesa d'ús i la proporcionalitat del cost com a principals avantatges. Pere Casals ha dit que l'ús del núvol reforça també l'àrea d'internacionalització de les empreses ja que permet disposar de l'oficina en qualsevol lloc i en qualsevol moment.
TIC i productivitat
Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han estat i continuaran sent, cada vegada més, una font de millora de la productivitat de les organitzacions, tant en l'automatització i optimització dels seus processos estructurats (gestió de clients, gestió de magatzems, gestió de la cadena de subministrament, logística i distribució, etc.) com, sobretot, per l'ús d'eines de suport que permeten agilitzar i augmentar les capacitats dels treballadors de la informació (màrqueting, comercial i vendes, gerència, R+D, recursos humans, comunicació, etc.).
Hi ha tecnologies com la missatgeria instantània, l'àudio i la videoconferència o els espais col·laboratius que són claus per aconseguir que els professionals de les empreses puguin treballar en equip i relacionar-se amb el seu entorn d'una manera àgil. També cal tenir en compte, en aquest sentit, el valor que poden aportar les eines i aplicacions 2.0 com els blogs o les wikis, i l'ús de les xarxes socials dins i fora de les empreses. Totes aquestes eines són avui dia molt més fàcils d'utilitzar per part de les pime ja que poden llogar-les i connectar-s'hi des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.
D'altra banda, la mobilitat ha esdevingut el dia a dia de bona part dels professionals de les empreses, de manera que es fa necessari redefinir aspectes com els llocs de treball, fent-los més flexibles i adapatats a la nova realitat, amb nous espais de reunions, presencials i virtuals, que fomentin el teletreball i el treball en el tercer lloc, un nou concepte que fa referència al treball que no es desenvolupa ni a la seu de l'empresa ni al domicili del treballador, sinó en itinerància, en espais públics o en qualsevol altre espai.
Objectiu: millorar la productivitat
Incrementar la productivitat de les empreses del Bages ha estat un dels principals objectius de la Cambra després que diferents estudis hagin assenyalat la baixa productivitat com un dels principals problemes de l'economia comarcal. Amb aquest programa, la problemàtica s'enfoca des de la perspectiva de les TIC de la mà d'un dels agents del territori amb més experiència i coneixement en aquest àmbit, com és el Centre Microsoft.
El programa s'iniciarà el 28 de setembre amb una jornada sobre el cloud computing i a partir de llavors hi haurà diferents activitats durant els mesos d'octubre, novembre i desembre.
EL CALENDARI DEL PROGRAMA
JORNADES DE DIVULGACIÓ
28/09/2011 – Productivitat en el núvol. Com pot aprofitar la meva empresa els avantatges del cloud computing?
27/10/2011 – Treball en el tercer lloc, espais flexibles i mobilitat. Els reptes de les organitzacions per als propers anys per a ser més eficients
17/11/2011 – Empresa 2.0 i xarxes socials. Com poden treure profit, les empreses, de les xarxes socials dins i fora de les organitzacions?
SEMINARIS DE FORMACIÓ
06/10/2011 – Gestió eficient del correu electrònic i bones pràctiques de treball amb Microsoft Outlook
20/10/2011 – Treball productiu amb Microsoft Excel 2010
10/11/2011 – Treball productiu amb Microsoft Word 2010
24/11/2011 – Gestió productiva dels canals 2.0: exemples empresarials
SEMINARI DE FORMACIÓ ON LINE
01/12/2011 – Les tecnologies de la iProductivitat. Com treure profit de les eines de comunicació i col·laboració en el nou món del treball
Cambra i Microsoft: programa per millorar la productivitat de les empreses
Començarà el proper setembre i inclou jornades divulgatives i de formació i un seminari on line

ARA A PORTADA
Publicat el 14 de juliol de 2011 a les 17:06
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible