Cientificotecnologia per conèixer les potencialitats del Bages

Recursos naturals, producció agroalimentària, esport, indústria i tecnologia són alguns dels àmbits en què s'aprofundirà durant les Jornades de l'Institut Lacetània, que tindran lloc del 22 al 26 de març

Publicat el 19 de març de 2010 a les 23:26

Roda de premsa de presentació de les jornades. Catpress

El proper dilluns 22 de març començaran les Jornades Cientificotecnològiques de l'Institut Lacetània, que enguany es dedicaran a donar a conèixer les potencialitats de la comarca del Bages en àmbits tan diversos com el coneixement científic, la producció industrial, la producció d'aliments o l'esport. "El Bages, denominació d'origen" és el títol d'aquesta edició de les Jornades, la vint-i-quatrena, que tindrà lloc durant la setmana del 22 al 26 de març amb prop de 40 activitats programades entre xerrades, tallers, exposicions i sortides.

Els actes són oberts tant als alumnes de l'Institut Lacetània com a alumnes d'altres centres i al públic en general. L'acte oficial d'inauguració de les Jornades serà el dilluns 22, a les 7.15 de la tarda, a la sala 2000 de l'Institut, i consistirà en una xerrada sobre l'educació al llarg de la vida en la societat en xarxa. El ponent serà Màrius Martínez, professor de Ciències de l'Educació de la UAB i membre del Consell Escolar de Catalunya.

Les Jornades Cientificotecnològiques volen ser un espai de difusió del coneixement científic i despertar l'interès per la ciència entre el jovent de la comarca. La implicació amb l'entorn és un altre dels punts en els quals es pretén incidir, amb l'objectiu d'apropar els joves a la realitat que els envolta i posar en valor el seu entorn més proper. Amb les Jornades, l'Institut Lacetània s'obre al conjunt de la societat i es converteix, durant una setmana, en un focus de coneixement, d'investigació i de reflexió.

Productes del Bages
Els productes fets al Bages tindran un protagonisme especial a les Jornades, amb diferents tallers i xerrades dedicats a aquest tema i una exposició fotogràfica sobre els productes alimentaris autòctons del Bages que podrà visitar-se durant tota la setmana al vestíbul de l'Institut. Hi haurà també un taller i esmorzar amb productes típics i una xerrada sobre el projecte El Rebost del Bages, que impulsen Ajuntament de Manresa i Consell Comarcal. Tot això es complementarà amb visites als cellers Collbaix i Fargas.

El sector industrial, el de més pes a la comarca, també hi serà present amb l'objectiu de donar a conèixer la indústria local. Es comptarà amb la participació d'empreses líders com Ausa, Villardell Purtí, Tous o l'artesenca Isved, que aprofundirà en la biomassa com a recurs energètic i acollirà una visita a les seves instal·lacions.

Un referent en l'àmbit esportiu
La comarca del Bages és i ha estat el bressol d'un bon nombre d'esportistes d'elit i de clubs com el Bàsquet Manresa que porten el nom de la ciutat arreu. El president d'aquest club, Josep Vives, pronunciarà la conferència "Bàsquet Manresa: denominació d'origen". Alguns jugadors de l'equip com Jordi Grimau i Rodrigo San Miguel també hi seran presents oferint un clínic de bàsquet, així com les animadores, que impartiran un taller de "cheerleaders". L'atleta olímpica Rosa Morató serà la protagonista d'una xerrada-col·loqui sobre planificació esportiva.

Ciència, tecnologia i recursos naturals
Les Jornades Cientificotecnològiques comptaran amb la participació d'investigadors de diferents àmbits que aproparan els joves a temes com els residus, la mineria, les espècies naturals, les TIC i els sistemes d'informació o la seguretat informàtica. Alguns dels principals problemes de la comarca, com els residus salins, també tindran el seu espai de debat. En aquest cas, serà Josep Ribera, del col·lectiu Prou Sal, qui parlarà del problema de la sal, mentre que Claudi Mans, catedràtic d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, farà una conferència titulada "Sal polivalent".

Un altre tema que genera preocupació, el dels incendis forestals, es tractarà a les Jornades gràcies a la participació de Josep Arola, cap dels mitjans aeris de la Generalitat de Catalunya i de l'Escola de Bombers de Catalunya, que explicarà per què es fan tan grans els incendis rurals a la Catalunya Central. Pel que fa als residus i recursos naturals, es comptarà amb la participació de diferents professors de l'EPSEM, mentre que el propi departament d'Informàtica de l'Institut Lacetània, el director del Centre Microsoft d'Innovació en Productivitat, Albert Esplugas, i el director de Sistemes d'Informació de La Caixa, José Miguel González, seran els encarregats de les activitats sobre TIC i sistemes d'informació.

Política i història
En un àmbit més humanístic, s'ha programat una xerrada del polític Joan Carretero que porta per títol "Catalunya, administració i territori". La història del creixement urbà de Manresa, del franquisme a la democràcia, serà el tema d'una altra de les xerrades, que anirà a càrrec de l'historiador manresà Francesc Comas.

Altres activitats singulars són un taller de globus, a càrrec de l'empresa igualadina de vols amb globus Kon-Tiki, una xerrada sobre manresans a l'Antàrtida, a càrrec de Josep Maria Gasol, professor investigador de l'Institut de Ciències del Mar, una xerrada del cineasta manresà Joan Soler, sobre el documental com a manera d'apropar-se a la realitat o una xerrada sobre emprenedoria i cooperativisme a càrrec de Pere Ribas, catedràtic d'Economia Cooperativa.