
Camprubí, Huguet i Casals durant la inauguració de la Jornada de Comerç. Catpress
Optimisme, passió per l'empresa, proactivitat, flexibilitat i empatia són algunes de les condicions que reuneixen els emprenedors que es troben al capdavant de les empreses catalanes que més creixen. Oriol Amat, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, ha explicat aquest matí a la Jornada de Comerç de la Cambra les característiques de les empreses anomenades “gasela”. La innovació, la formació i la diferenciació són altres factors que, segons Amat, determinen l'èxit d'un projecte empresarial.
Amat ha parlat de la necessitat d'adaptar el model de negoci a la situació de l'entorn i de buscar constantment noves oportunitats. Així, ha assenyalat que tot i la crisi hi ha sectors en plena expansió com el de les agències de viatges que operen a través d'internet i ha apuntat que ara és un bon moment per a què les empreses del sector comerç creixin comprant-ne o associant-se amb d'altres. Amat ha explicat que de les 250 empreses catalanes que més creixen 56 són del sector comerç.
Xavier Borràs, expert en neuromàrqueting, ha incidit en la necessitat d'impactar per captivar el client, i de fer-ho a través de la creativitat, les emocions i la diversió. Tenint en compte que només assimilem un 1% de la informació visual que rebem, Borràs ha explicat les claus per entrar a formar part d'aquest petit percentatge a partir d'impactes multisensorials, experiències amb el producte, recomanacions personals, etc. Segons Borràs, el client d'avui demana botigues petites, personals, fàcils i “que tinguin cor”. En aquest sentit, oferir una marca de comerciant diferenciada i identificar-la amb el client són dos factors clau per a l'èxit d'un comerç.
La jornada s'ha tancat amb l'exposició d'un cas d'èxit, que ha anat a càrrec de la cadena de botigues de menjar per emportar Nostrum. L'empresa, amb seu a Sant Vicenç de Castellet, és un exemple d'empresa que ha crescut al llarg dels darrers anys treballant la qualitat i l'atenció al client. En l'actualitat, compta amb una quarantena d'establiments oberts i ha començat a implantar un nou disseny de botigues per facilitar la comoditat dels clients. L'empresa és a punt d'iniciar el procés per a internacionalitzar-se i ha obtingut els certificats de qualitat necessaris per sortir a l'exterior amb totes les garanties.
La Jornada de Comerç l'han inaugurat com és habitual el president de la Cambra de Comerç de Manresa, Pere Casals, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, que han volgut d'aquesta manera mostrar el seu suport al sector del comerç i animar-lo a innovar i a cooperar per tal de guanyar dimensió i quota de mercat. El conseller Huguet ha assenyalat que el comerç no està en crisi tot i rebre'n les conseqüències. Huguet ha animat els comerciants a fer un pas endavant i a apostar per la qualitat i l'atenció personalitzada per superar el moment actual.