Denuncien l'Estat a Europa per «inactivitat» davant d'Iberpotash

El sallentí Sebastià Estradé, de 90 anys, ha acudit a Europa davant de la falta de resposta de la Generalitat a l'hora de fer front als "incompliments mediambientals" que, segons ell, provoca l'activitat extractiva de l'empresa minera

Publicat el 29 de maig de 2013 a les 19:17
Muntanya de sal del Cogulló a Sallent. Foto: Arxiu

El sallentí Sebastià Estradé, de 90 anys, ha denunciat l'estat espanyol davant la Comissió Europea per la "inactivitat" de la Generalitat a l'hora de fer front als "incompliments mediambientals" que, segons ell, provoca l'activitat extractiva de l'empresa minera Iberpotash. En la denuncia, Estradé posa de manifest una "presumpta tolerància de l'administració amb Iberpotash respecte a l'acumulació incontrolada al llarg del temps dels recursos salins que es generen de l'activitat extractiva de potassa". Amb els anys, l'empresa minera ha anat acumulant els residus de sal de la mina de potassa de Sallent i el runam ha superat la muntanya adjacent del Cogulló i es pot veure des del poble.
 
La denúncia adverteix d'una "presumpta connivència o tolerància de l'administració pública amb Iberpotash" i apunta "responsabilitats als funcionaris administratius i a les autoritats públiques per l'incompliment de la normativa". En aquest sentit, lamenta la "inactivitat" de la Generalitat a l'hora de fer front a "una contaminació que provoca perjudicis al medi ambient i a la salut de les persones".
 
El denunciant ja té obert un litigi per aquest mateix assumpte al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja va fixar una fiança de 13,9 MEUR per resoldre l'acumulació de residus a Sallent. Segons Estradé, aquesta quantitat és "insuficient", ja que el Govern hi ha aplicat un descompte del 50%. Així, el denunciant considera "irrisòria" la fiança que han posat a l'empresa i ha demanat a la Generalitat que "exigeixi una fiança adequada a la realitat". A més, ha denunciat que Iberpotash no ha presentat el pla de restauració dels residus i ha recordat al Govern que l'ha d'exigir.
 
Segons Estradé, només restaurar el runam de Vilafruns, sis vegades inferior al de Sallent, va costar uns set milions d'euros, i ha aportat un informe segons el qual la mateixa restauració a Sallent costaria actualment uns 80 milions d'euros. Aquesta xifra pujaria fins a 120-130 milions el 2030, que és fins quan té llicència d'explotació a Sallent Iberpotash, per l'increment anual de dos milions de tones de sal.
 
Una empresa amb antecedents
L'empresa Iberpotash va haver de paralitzar les obres de construcció de la rampa d'accés a la mina de Súria el passat mes de gener, ja que no comptava amb l'autorització urbanística necessària per a dur-les a terme. A més, la CUP va personar-se com a acusació popular en el procediment obert contra l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudes, per un presumpte delicte de prevaricació en les obres iniciades per Iberpotash. També va amenaçar amb denunciar la Generalitat.
 
D'altra banda, l'Associació de Fabricants de Sal (AFASAL) ha denunciat l'empresa salina per competència deslleial davant de la Comissió Nacional de la Competència (CNC). A més, grups mediambientals de la comarca del Bages com Prousal, Montsalat o el Col·lectiu Ecologista l'Alzina fa anys que denuncien la contaminació de la zona.