
L'Institut Quercus, de Sant Joan de Vilatorrada, acollirà a partir del proper curs 2013-2014 un nou cicle de grau superior, en l'àmbit de l'Eficiència energètica i energia solar tèrmica. És un cicle basat en la formació professional dual, que compagina la formació a l'institut amb l'activitat remunerada en una empresa del sector. En total signifiquen 2.000 hores de formació, que es reparteixen en dos cursos acadèmics. El cicle formatiu està previst per a 25 alumnes. Antoni Cornudella, coordinador territorial d'ensenyaments professionals a la Catalunya Central, ha ressaltat que "ara mateix ja hi ha més de 20 empreses del territori confirmades que acolliran alumnes i que s'implicaran en la formació".
La iniciativa va sorgir del Consell Comarcal del Bages, la patronal PIMEC Catalunya Central i la Fundació Lacetània. Esteve Pintó ha assenyalat, a la roda de premsa de presentació del grau superior, que "treballant per millorar la situació de les pimes i els treballadors del territori, es va detectar la necessitat d'un mercat de treball concret, sobretot arrel de trobades empresarials del sector d'energies renovables". El Consell Comarcal del Bages, al 2011, va participar en el projecte HUB per detectar noves necessitats de diferents sectors professionals i empresarials emergents. "Posteriorment amb el projecte Bages Regió Verda –ha explicat la presidenta del Consell Comarcal, Adriana Delgado - es va fer un informe recollint la situació educativa i les necessitats empresarials, amb l'objectiu de crear noves formacions".
PIMEC Catalunya Central també va participar en aquestes trobades de Bages Regió Verda, i juntament amb el Consell Comarcal i la Fundació Lacetània van detectar la necessitat de tenir professionals qualificats en eficiència energètica. Sabent que el departament d'Ensenyament podia ampliar l'oferta formativa en modalitat dual, es va dissenyar el cicle amb els Serveis territorials a la Catalunya Central d'aquest departament de la Generalitat. Esteve Pintó ha recalcat que, gràcies a la formació dual, que és un model a tres bandes (centre formatiu, alumne i empresa), "s'incrementa la implicació del teixit empresarial en la formació de futurs treballadors o emprenedors, al mateix temps que l'empresa pot captar el talent del territori".
Per a la patronal, aquest tipus de formació és un pas endavant, ja que reconeix la vessant formativa de les empreses, que acullen els alumnes perquè compaginin els estudis teòrics amb els pràctics. Per aquest motiu, el cicle compta amb la participació del Gremi d'Instal.ladors del Bages-Berguedà, l'Associació d'Instal·ladors de la Comarca d'Osona, el Gremi d'Instal·ladors de la comarca de l'Anoia i el Gremi d'Instal·ladors del Solsonès.
Josep Ramírez, director territorial d'Ensenyament a la Catalunya Central, ha destacat la implicació i la complicitat del teixit empresarial del territori: "les empreses són imprescindibles per tirar endavant aquest tipus de formació". També ha explicat que aquest cicle no només està destinada a l'alumnat que prové d'un cicle mitjà o batxillerat, sinó també per a tots aquells professionals del sector que vulguin formar-se millor i formalitzar coneixements pràctics en aquest sector.