
Membres de la Taula de Concertació del Bages. Catpress
Dues administracions locals i cinc organitzacions d'àmbit econòmic i social de la comarca han unit els seus esforços per aconseguir que la comarca del Bages sigui inclosa al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal de la Generalitat de Catalunya, creat amb l'objectiu d'estimular la reactivació econòmica dels territoris més castigats per la crisi. El Consell Comarcal del Bages, l'Ajuntament de Manresa, la Cambra de Comerç de Manresa, Pimec Catalunya Central, la Federació Empresarial de la Catalunya Central, CCOO Bages-Berguedà i UGT Bages-Berguedà presentaran al conseller d'Economia, Antoni Castells, un document que recull les propostes que, segons aquests organismes, caldria impulsar per tal de recuperar l'activitat econòmica i crear nous llocs de treball a la comarca.
La iniciativa parteix de la situació econòmica del Bages, que en els darrers dos anys ha sofert un clar empitjorament. Els indicadors de mercat de treball, d'evolució del PIB i d'empreses confirmen i evidencien la situació de crisi i regressió industrial que està vivint la comarca. Les entitats impulsores, agrupades entorn al que s'ha anomenat la Taula de Concertació, demanen mesures concretes d'estímul a l'activitat econòmica i empresarial mitjançant el suport al teixit productiu i la producció locals, que s'avanci en el calendari per a la millora d'algunes de les infraestructures programades i que es desenvolupi un entorn socioeconòmic que afavoreixi la creació de llocs de treball.
Les seves propostes segueixen 3 línies fonamentals:
- Oferir a les persones desocupades una àmplia oferta de serveis, tant d'orientació com de formació professional ocupacional adaptada a les necessitats del territori, i garantir-los unes prestacions econòmiques mínimes.
- Promoure i gestionar mesures perquè el territori esdevingui en un futur pròxim la seu per a la implementació de noves empreses i centres productius o de desenvolupament.
- Incentivar l'economia local, donant suport a iniciatives empresarials que generin ocupació i que actuïn com a força motriu del desenvolupament empresarial a la comarca.
Com a mesures concretes, es demana:
En l'àmbit de la comarca
En l'àmbit de la comarca
- Que la Generalitat declari la comarca del Bages zona amb necessitat de reactivació econòmica, com ho són des del 2008 les comarques de l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta, i des d'aquest mateix 2010 el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d'Ebre, de manera que pugui rebre ajuts per a actuacions de dinamització socioeconòmica dins del Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal i altres ajuts per a projectes futurs.
En l'àmbit de l'activitat econòmica
- Promocionar el sòl industrial disponible per a acollir-hi noves activitats. Desenvolupar noves àrees industrials de qualitat, i accelerar la posada en marxa del Parc Central.
- Promoure projectes d'R+D+i, donant suport a les línies de treball del CTM Centre Tecnològic i la seva relació amb les empreses.
- Fomentar les activitats econòmiques en els sectors del medi ambient, les energies renovables i la gestió de residus, afavorint la reconversió de sectors existents cap a aquestes activitats.
- Potenciar la creació i consolidació d'un clúster biosanitari.
- Promoure la cooperació empresarial i els intercanvis de bones pràctiques entre empreses del Bages i de l'estranger.
- Reforçar els vincles de col·laboració i el treball en xarxa dels diferents agents socials, econòmics i polítics, tant públics com privats. Donar suport a la creació de l'Agència de Desenvolupament Econòmic del Bages com a instrument per a la participació i concertació de totes les entitats locals i dels agents que operen en alguns dels àmbits de l'ocupació i la promoció econòmica.
- Aconseguir que les administracions atorguin ajuts i incentius per a les empreses que s'ubiquin al territori, ampliïn plantilles i ocupin naus en desús.
- Facilitar que les entitats bancàries locals donin suport a iniciatives que garanteixin la creació o consolidació de llocs de treball.
En l'àmbit de les persones
- Reforçar els serveis d'ocupació locals perquè puguin donar resposta a l'increment de la demanda.
- Ampliar l'oferta de formació professional i contínua i vetllar per adequar-la a les necessitats del teixit econòmic.
En l'àmbit de les infraestructures
- Assegurar la millora de les línies ferroviàries que connecten Manresa amb Barcelona (ciutat, port i aeroport), tant per a transport de viatgers com de mercaderies. Avançar en l'ampliació de la capacitat dels vials de l'Eix Transversal i l'Eix del Llobregat fins a Abrera.
- Millorar la xarxa d'infraestructures de telecomunicacions i promoure l'extensió de l'ADSL a tots els polígons industrials del Bages.
- Desplegar i expandir la incorporació de les TIC a les petites i mitjanes empreses. Impulsar i ampliar l'activitat, en aquest àmbit, de la Fundació Catic.
- Millorar les infraestructures dels polígons, especialment les referents als subministraments bàsics i a les noves tecnologies, amb l'objectiu de fer-los més competitius i atractius per a la instal·lació d'empreses.
En l'àmbit del turisme
- Promoure de forma conjunta els diferents espais turístics de la comarca.
- Vetllar per projectes com el Rebost del Bages i la creació del Parc Geològic i Miner del
- Bages.
- Donar suport a la reconversió de sectors productius tradicionals cap al sector turístic.