El celler Abadal s'incorpora a l'Associació de Viticultura Regenerativa

El principal objectiu de l'associació és promoure unes pràctiques vitivinícoles per recuperar la vida als sòls, sent un dels pilars de la identitat dels vins del celler

Publicat el 02 de juny de 2022 a les 18:24
Actualitzat el 02 de juny de 2022 a les 18:57
El celler Abadal de Santa Maria d'Horta d'Avinyó s'ha incorporat aquest mes de maig a l'Associació de Viticultura Regenerativa. El principal objectiu d'aquesta associació és promoure unes pràctiques vitivinícoles centrades en recuperar la vida als sòls imitant la natura, una pràctica pensada a llarg termini per preservar el futur de les finques, i per tal de capturar el màxim de CO2 atmosfèric i contribuir així a frenar l'augment de les temperatures. Al mateix temps, el potencial carboni orgànic del sòl ajuda a tenir una millor estructura i retenció d'aigua, el que suposa una millora vegetativa de la finca futura i de la biodiversitat, assolint un ecosistema equilibrat per la vinya i el planeta. 

L'associació treballa per oferir les eines necessàries als productors per aplicar-les, per divulgar i promoure les pràctiques regeneratives a la societat, i actuar com a hub de la viticultura regenerativa, facilitant l'intercanvi d'experiències i coneixement i un programa formatiu sobre aquesta matèria. 

La incorporació d'Abadal a l'associació referma la línia de treball del celler, que treballa des de sempre un sistema de viticultura de màxim respecte per l'entorn. En una zona privilegiada al Bages, on la vinya està principalment envoltada de bosc, s'ha treballat històricament en el manteniment dels boscos com a refugi de fauna i biodiversitat

El sòl s'ha considerat des dels seus inicis el pilar on es fonamenta bona part de la identitat dels vins del celler, per això es treballa des de fa anys amb especial èmfasi en cuidar al màxim la vida d'aquest sòl, aplicant les mesures que assegurin una millor preservació del medi ambient i amb el menor impacte en aquest. El treball del sòl amb cobertes vegetals permet maximitzar l'assimilació de CO2 i incrementar la biodiversitat, fomentant una microbiologia activa, minimitzant la compactació, millorant la seva estructura i facilitant el dur treball de les arrels en els terrenys d'argila de la finca.