
Enric Crous, director general del grup DAMM, ha aplegat avui divendres, 16 de maig, 70 persones a la primera Àgora d'Opinió que s'ha celebrat a Manresa. L'Àgora d'Opinió és un fòrum de debat i opinió impulsat des dels món de l'emprenedoria i l'empresa, la universitat i l'administració. En la primera edició d'aquest fòrum a Manresa, Enric Crous ha parlat de "Creixement rendible i sostenible en un entorn madur".
En la seva intervenció, el director general del Grup DAMM s'ha referit al mercat de la cervesa. Un mercat que ha travessat un procés de concentració i que ha sabut 'capejar' la crisi econòmica. En el cas de DAMM, Crous ha explicat que la situació actual de l'empresa és resultat d'haver potenciat el mercat interior i de l'àmbit Mediterrani, de la innovació en el producte, del creixement de les exportacions (10% del total de les vendes), de la potenciació de l'activitat inversora i de les accions de responsabilitat social corporativa.
S'ha referit també a la marca. Una marca molt associada al concepte Mediterrani i lligada estretament amb la marca Barcelona. Per Crous, aquesta associació de la marca amb Barcelona ha estat clau per incrementar les vendes de l'exportació. Ha parlat de la difusió del producte més enllà de la televisió, utilitzant les xarxes socials que actualment són una tendència per als consumidors. Crous ha destacat la importància de conèixer els gustos dels consumidors per poder fabricar el que aquests demanen. "Abans veníem el que fabricàvem. Ara fabriquem el que es ven", ha dit.
Pel que fa a l'empresa, Crous ha explicat les accions de diversificació que s'han fet entrant en altres sectors com el de l'aigua, la distribució de marques i refrescos per a l'alimentació o la fabricació d'una cervesa per a celíacs que "actualment estem venent més als Estats Units que no pas a Espanya". El grup DAMM ha invertit també en la compra de marques regionals i en logística i distribució. Ha parlat també de l'operació fallida amb la compra de Pescanova, que ha impedit que els resultats econòmics de l'any 2013 hagin estat els millors de la història del grup.
Altres apostes que ha fet el grup han estat la tecnologia que els permet "fabricar tres milions de litres diaris de coses" en les nou fàbriques distribuïdes per la Península Ibèrica o bé les accions per a l'estalvi d'energia que permeten estalviar fins a 6 litres d'aigua en el procés de fabricació d'un litre de cervesa. "Abans necessitàvem entre 9 i 10 litres d'aigua per fer un litre de cervesa. Ara en tenim prou amb quatre i a més podem vendre electricitat que generem".
En el torn de preguntes, Crous ha evitat pronunciar-se sobre el procés sobiranista que viu el país. "Les empreses hem de crear riquesa i llocs de treball", ha dit quan li han preguntat sobre aquesta qüestió. El director general de DAMM ha dit que és necessari incentivar la creació de riquesa amb la creació d'empreses, encara que els projectes no siguin exitosos.
Ha parlat de la importància que els territoris esdevinguin un contrapès a l'àrea metropolitana per evitar que aquesta es converteixi en un "monstre ingovernable" i de la necessitat d'impulsar la reforma de l'administració pública com la "gran assignatura pendent" en aquests moments que les empreses han aconseguit sanejar-se i tirar endavant. Segons Crous, la crisi ha representat una bona oportunitat per a les empreses "que hem hagut de fer de la necessitat virtut, hem sortit a exportar i hem descobert que la internacionalització pot ser rendible".
L'acte ha comptat amb la participació del regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Manresa, Josep Maria Sala, que ha agraït que l'Àgora s'hagi fet a Manresa, i de Josep Arimany, president de Creacció, que ha destacat la federació de la Universitat de Vic amb la Fundació Universitària del Bages com un model a seguir i com a una "nova estructura d'estat" en el moment que viu el país.
La primera Àgora d'Opinió a Manresa ha estat organitzada per Creacció, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Cambra de Comerç de Manresa i el diari Regió7.