El fundador de Softonic recomana ambició i afany de superació

Aquest dijous ha participat en una conferència a la FUB

Publicat el 14 d’abril de 2011 a les 22:31

Tomàs Diago durant la seva conferència a la FUB. Foto: FUB

El fundador i president de Softonic, Tomàs Diago, ha parlat aquest dijous davant d'una setantena de persones de la seva experiència com a emprenedor. Ho ha fet en el marc del Cicle de Conferències d'Empresa de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i ha recomanat, entre d'altres qüestions, que qui vulgui emprendre alguna idea de negoci sigui ambiciós i tingui afany de superació. La xerrada de Tomàs Diago s'ha organitzat amb la col·laboració de l'Associació Independent de Joves Empresaris de la Catalunya Central.

Diago ha estructurat la seva conferència en tres blocs. En el primer ha explicat què és Softònic, en el segon ha parlat de la seva experiència com a emprenedor i en el tercer ha analitzat el que ha après des que l'any 1997 va posar en marxa el projecte de Softònic.

Líders en descàrregues de software per Internet
Softonic és una empresa que es dedica a la descarrega de software per Windows, Macintosh, Linux i mòbils, que va néixer com a treball de fi de carrera de Tomàs Diago, enginyer tècnic d'informàtica de gestió. Inicialment, el projecte es va desenvolupar dins d'Intercom Online, però el seu èxit va fer que l'any 2000 es constituís com a empresa independent amb la marca Softonic. Actualment és líder mundial en el sector i per tercer any consecutiu ha estat considerada com la millor empresa per treballar a Espanya en el seu sector.

Va ser el primer portal de descàrrega d'Espanya i actualment permet accedir a més de 160.000 programes. Softònic registra 73 milions d'usuaris i 100 milions de descàrregues mensuals. En l'actualitat ja disposa de deu versions en deu idiomes diferents i arriba al 75% de la població mundial. Tenen oficines a Barcelona, Madrid, San Francisco, Tòquio i Xangai. L'empresa ha experimentat un creixement de facturació del 200% des que es va crear fins a l'actualitat. L'any 2010 va obtenir uns beneficis de 15 milions d'euros i per al 2011 preveuen créixer fins als 28 milions. Bona part dels seus ingressos, un 45%, s'obtenen de la versió anglesa.

Ser diferent, però respectat
Tomàs Diago ha explicat que quan ell tenia 15 anys era un jove "diferent, però respectat". Li encantava tot allò que estigués relacionat amb la informàtica, fins el punt de dur la carpeta "folrada amb ordinadors, enlloc de noies maques", ha dit. Ser diferent, ha explicat, és una de les característiques que li han servit en la seva carrera com a emprenedor. També ha dit que el fracàs et pot portar a l'èxit, com va ser el seu cas, quan va ser expulsar de la primera universitat on va intentar obtenir el títol d'enginyer en informàtica de gestió. Altres ingredients que segons ha dit necessita un emprenedor són especialitzar-se per ser competitiu i aprendre per compte propi més enllà de la formació acadèmica.

El que ha après en el procés d'emprendre
La conferència de Tomàs Diago ha acabat amb tot un seguit de recomanacions a partir de la seva pròpia experiència. En primer lloc, ha dit, s'ha de ser ambiciós, fins al punt de plantejar-se ser líder mundial en un sector concret. També ha dit que fa falta orgull per superar-se, però trobant l'equilibri amb l'egocentrisme, que "et destrueix". En aquest sentit ha dit que és molt important comptar amb un bon equip professional que estigui motivat i que sigui partícip de les decisions.

Segons aquest emprenedor cal tenir en compte que el motor dels projectes no han de ser els diners, sinó la motivació "transcendental" per tenir impacte en la societat. La part més dolorosa de la seva experiència ha estat, ha explicat, reconèixer que els amics poden ser una bona ajuda al principi dels projectes, però no sempre. En aquest sentit ha explicat que va haver d'acomiadar un amic de la infantesa perquè en un moment de creixement no evolucionava tal i com requeria el projecte.

Diago ha recomanat també adreçar-se a un mercat prou gran i en creixement per tenir èxit; tenir en compte que una idea no val res sense una bona estratègia i execució; i que cal un afany de superació constant tant de l'empresa com personal.

El president de Softònic ha explicat que no serveix de res tenir un bon producte o servei si no es promociona i que cal reconèixer que no es pot ser bo en tot i que calen persones complementàries i compatibles per tirar endavant un projecte com aquest.

Finalment, Tomàs Diago ha destacat el gran valor de les persones que treballen en una empresa. En aquest sentit aposta per "aprofitar la intel·ligència col·lectiva" a partir d'una bona motivació que faci que tots els treballadors contribueixin aportant les seves idees.

Les pròximes xerrades
El cicle, que va començar el 14 de març amb una conferència de l'economista Germà Bel, ha programat encara dues xerrades més per aquest curs acadèmic. La pròxima serà la que oferirà el director general de Privalia, Antoni Grau, el dia 5 de maig. La darrera de les conferències serà protagonitzada per la màxima responsable de l'empresa cardonina Semen Cardona, Maria Àngels Rial, que tancarà el cicle el dia 25 de maig.