El futur equipament de la Fàbrica Nova a debat

Publicat el 02 de novembre de 2011 a les 20:13
Un moment de la Jornada de Comerç a la Cambra. Foto: Catpress

La futura implantació de la Fàbrica Nova com a gran espai comercial i d'oci a Manresa es veu com una oportunitat per a la ciutat en general i per al comerç de proximitat en particular. Aquesta és la conclusió principal a què han arribat aquest matí els professionals que han participat a la catorzena edició de la Jornada de Comerç, que ha organitzat amb èxit la Cambra de Manresa. La sessió, que ha reunit una cinquantena de persones, ha plantejat de manera monogràfica les conseqüències que tindria per a la capital del Bages un nou equipament comercial de les característiques de la Fàbrica Nova.

La jornada s'ha reforçat com un punt de trobada per als botiguers i professionals del territori i ha permès debatre obertament al voltant d'aquestes noves àrees comercials. El director general de Comerç de la Generalitat, Josep Maria Recasens, ha explicat que "a Manresa una nova zona comercial amb les característiques de la Fàbrica Nova amb 16.000 metres quadrats encaixaria i no trencaria l'equilibri entre l'oferta i la demanda". Recasens ha afegit que la ciutat ha de convertir aquesta oportunitat "en un repte perquè Manresa sigui es potenciï com una ciutat comercial de referència a Catalunya, que sàpiga aprofitar els nous fluxos que es crearien perquè tothom en pugui treure profit".

Relligar l'espai amb la ciutat
En el mateix sentit s'ha posicionat el regidor d'Urbanisme, Paisatge i Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Ramon Bacardit, que ha destacat la importància que la ciutat construeixi recorreguts per a vianants que uneixin el futur complex amb el seu entorn. En aquest sentit, s'estudien millores a la Bonavista, a la plaça del Remei i a l'entorn de la via de Sant Ignasi perquè tota la ciutat es pugui beneficiar de tenir a la Fàbrica Nova el nou flux de visitants. El futur espai comercial es concep com un punt de partida per fer arribar nous visitants als altres eixos comercials de Manresa (Passeig, carrer Guimerà, Born i Plaça Major).

Sector econòmic clau
El president de la Cambra, Pere Casals, ha recordat que el comerç "és una activitat fonamental per a la nostra comarca i esdevé el sector que ocupa més llocs de treball i aporta el màxim Valor Afegit Brut". La Cambra proposa fer el comerç de proximitat més competitiu i atractiu perquè pugui mantenir la seva funció i per això es posa a la seva disposició. Des de l'entitat cameral es veu el futur equipament de la Fàbrica Nova com un pol de creixement interessant. "Hem de ser capaços de convertir una possible amenaça en una oportunitat que beneficiï el petit comerç. Si tenim nous focus d'atracció de la clientela segur que tots hi sortirem guanyant", ha explicat el president. Casals ha ofert al director general de Comerç la col·laboració de les Cambres a l'hora de plantejar la nova llei del Comerç de Catalunya.

Exemples concrets
A través de la jornada s'han posat damunt de la taula les experiències viscudes a Tarragona i a Mataró. El gerent de la Federació de Comerç de Sant Cugat, Jesús Carballo, ha explicat els casos de Sant Cugat del Vallès, Viladecans i Castelldefels. L'exdirector general de Comerç de la Generalitat, Raimon Serret, ha explicat que l'experiència demostra que la implantació de grans equipaments comercials sol perjudicar les zones perifèriques, les àrees poc consolidades o aquells espais que ofereixen un model comercial molt semblant. "Els eixos comercials consolidats solen sortir-ne afavorits i se'n beneficien perquè creixen les oportunitats amb l'augment de possibles compradors".