Iberpotash inicia el túnel més llarg de tot l'estat

La nova infraestructura, que estarà enllestida a finals del 2014, permetrà augmentar l'extracció i evitarà el pas de camions pel nucli urbà

Publicat el 18 d’octubre de 2012 a les 17:03
Iberpotash inicia a Súria la construcció d'un túnel de gairebé 5km i 900 metres de profunditat. Foto: Estefania Escolà

L'empresa Iberpotash, que gestiona les mines de Súria i Balsareny, ha iniciat aquest dijous la perforació d'un túnel de 4,7 km de longitud i una profunditat de fins a 900 metres. És el túnel més llarg i alhora amb més desnivell que hi ha a tot l'Estat. La infraestructura -que es construeix a la mina de les Cabanasses- forma part de la primera fase del Projecte Phoenix i permetrà el transport directe de potassa per l'interior de les galeries mineres. La seva posada en marxa, prevista a finals del 2014, eliminarà l'actual transport de mineral pel nucli urbà de Súria. A més, Ibertpotash calcula augmentar la productivitat entre un 30 i un 40%. La perforació del túnel suposa una inversió de 200 MEUR.

La rampa d'extracció, de 4,7 km i 900 metres de profunditat, és el túnel més llarg i alhora amb major desnivell de tot l'estat espanyol. La seva posada en marxa, prevista per a finals del 2014, permetrà eliminar l'actual transport de mineral pel nucli urbà de Súria entre la mina de Cabanasses i la planta de tractament. A més, multiplicarà per tres la ventilació de l'interior de les galeries mineres. El conseller delegat d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo, ha assegurat que l'empresa calcula augmentar la productivitat de les mines entre un 30 i un 40% gràcies a la instal·lació.

Les obres es realitzaran en cinc trams diferents que van des de la superfície a l'interior de les galeries de la mina de les Cabanasses. La perforació es realitza mitjançant un minador com els que l'empresa utilitza a l'interior de les galeries mineres per a l'extracció de mineral, tot i que es tracta d'una màquina de majors dimensions.

El projecte Phoenix, el futur de la mineria al Bages
L'obra forma part de la primera fase del projecte Phoenix, l'ambiciós pla que ha de garantir el futur de la mineria al Bages els propers anys. Aquesta fase està dotada amb un pressupost de més de 200 MEUR i també compta amb la construcció ja iniciada d'una planta de sal vacumm, que permetrà produir i comercialitzar clorur sòdic destinat a la indústria electroquímica i a altres sectors com ara l'alimentació i el consum animal. Per altra banda, la posada en marxa de la nova factoria comportarà millores mediambientals com ara la reducció de lixiviats del col·lector de salmorra, la reducció del consum d'aigua del riu o la futura reducció del dipòsit salí.

En total, el projecte Phoenix d'ampliació de les instal·lacions d'Iberpotash al Bages pot suposar una inversió de fins a 600 MEUR i la creació de fins a 600 nous llocs de treballen la seva execució en diverses fases, que podrien finalitzar l'any 2020. De moment, només hi ha garantit els primers 200 MEUR però en una segona fase d'expansió, el projecte preveu arribar a produir 1,1 milions de tones de minerals anuals. D'aquestes, 630.000 tones serien de potassa granual, 50.000, de potassa blanca industrial i la resta, de potassa estàndard.