ICV vol que el dipòsit de gas no usi ni aigua neta del riu ni diner públic

L'Assemblea Intercomarcal de la formació ecosocialista va aprovar dissabte passat una resolució que planteja exigències econòmiques i ambientals a la instal·lació

Publicat el 04 de juliol de 2012 a les 19:22

L'Assemblea d'ICV al Bages, Berguedà, Solsonès, va aprovar dissabte passat una resolució sobre el projecte de Gas Natural d'instal·lar un dipòsit de gas subterrani dins el terme municipal de Balsareny. La resolució de la formació ecosocialista, que serà traslladada en forma de preguntes i proposta de resolució al Parlament, recull tot un seguit d'exigències econòmiques i ambientals per tal que el projecte pugui tenir continuïtat.

Així, ICV també ha volgut desmentir algunes de les informacions difoses per l'empresa promotora Gas Natural en la presentació del seu projecte. Així, els ecosocialistes creuen que tenint en compte que les possibilitats que ofereix un projecte com a aquest a l'empresa i el fet que si es construís suposaria només una garantia de consum al conjunt del país, fa pensar que el projecte és més estratègic per a la millora de la competitivitat a nivell europeu de Gas Natural que no pas per al territori. En aquest sentit ICV afirma que "el projecte sembla més pensat en funció dels interessos de competitivitat de l'empresa que no pas del país", i que en tot cas, el fet que garanteixi el consum durant 14 dies, es tracta d'una "funció complementària".

La resolució aprovada per l'Assemblea d'ICV recull, tenint en compte, diversos antecedents, quatre exigències. Així, els ecosocialistes plantegen com a imprescindible el fet que procés es dugi a terme amb la màxima transparència i la màxima informació, i que s'englobi dins un Pla estratègic que determini quins seran els impactes econòmics i ambientals en el territori.

Pel que fa les qüestions econòmiques i ambientals, la resolució és categòrica en exigir que no s'utilitzi "ni una gota d'aigua neta del Llobregat ni un euro públic". Així els ecosocialistes creuen que és impossible que sense posar en perill el cabal ecològic del Llobregat, l'aigua per formar les cavitats s'extregui directament del riu, i exigeixen que s'haurien d'utilitzar aigües residuals i reutilizades. En aquest mateix sentit, ICV creu que totes aquelles infraestructures que siguin necessàries així com l'ampliació i millora del col·lector de salmorres, per tal d'evacuar tot el residu, és imprescindible que sigui assumit en la seva totalitat per les empreses implicades.   

Pel que fa la seguretat, ICV creu que si bé a 900 metres de profunditat és impossible l'existència d'oxigen i per tant no hi hauria risc d'ignició, plantegen com a necessari i imprescindible l'estudi del funcionament de dipòsits d'aquestes característiques en altres països per tal de valorar l'existència o no de problemes en la seguretat de la instal·lació.