Jáuregui defensa endarrerir l'edat de la jubilació en la Càtedra de Món Sant Benet

Publicat el 28 de setembre de 2010 a les 15:26

Jáuregui durant la seva intervenció. Pauta

El diputat al Parlament Europeu Ramón Jáuregui, creu "raonable" retardar l'edat de la jubilació dos anys i revisar el pacte de Toledo, encara que també és conscient que aquesta mesura compta amb "l’oposició frontal" de la majoria de la societat, per la qual cosa ha titllat la situació de "complicada". Aquestes han estat algunes de les conclusions de la segona jornada de reflexió sobre "liderar en temps de crisi" organitzada per la Càtedra de Lideratge i Governança Democràtica d'ESADE i Fundació Caixa Manresa a Món Sant Benet.

Durant la seva intervenció, Jáuregui ha fet referència a la vaga general de demà, 29 de setembre, i ha dit que serà un dia "sensible" per parlar de la reforma de les pensions, però ha recalcat que és "fonamental" aplicar per garantir la viabilitat del sistema econòmic espanyol: "la vaga passarà demà, però la vida segueix i caldrà afrontar les reformes necessàries".

Igualment, Jáuregui ha defensat la reforma fiscal. En la seva opinió, el sistema econòmic espanyol està molt "tocat", sobretot després de la caiguda del sector de la construcció, que ha suposat un descens del 20 al 25% de les recaptacions de l'administració, ha explicat. En aquest sentit, advoca per la recerca de noves figures impositives (en autovies, centrals nuclears o en emissions en CO2) i defensa la lluita contra el frau fiscal contra els "espais fiscals opacs".

Copagament a la sanitat i a la universitat
L'eurodiputat socialista defensa el copagament en la sanitat i a les universitats per tal de garantir l'Estat del Benestar. Al seu parer, "és difícil fer les coses bé si no s'aplica la corresponsabilitat", cosa que encara "no és suficient en aquest país", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha explicat que la despesa de cada família a la universitat és el més baix en tota Europa, ja que el país "s'ha instal·lat durant dècades en la cultura del gratis total". Per això, ha animat els ciutadans a contribuir en la despesa pública tenint en compte el seu nivell de renda. Així mateix, creu que la descentralització dels serveis públics és "fonamental" i per això "cal establir la concertació amb els serveis privats", ha afegit.

D'altra banda, el professor de la Facultat de Dret d'ESADE, Joan Coscubiela, ha aportat un to d'assossec en el torn de rèplica i ha dit que "en matèria de pensions hi ha marge i temps de maniobra. Tampoc és determinant fer-ho el dia 30". En aquesta línia, ha explicat que "estem gastant en pensions un 8,7% del PIB el 2008 i ara un 9,3%. Europa, en canvi, gasta un 11%, amb la qual cosa som en una bona situació respecte d’ells".

Per la seva banda, l'expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, ha assegurat que els sindicats estan davant d'una crisi d'identitat "tremenda" i sense que es resolgui això "és impossible garantir la permanència de l'Estat de Benestar". A aquesta idea s'ha sumat també el professor d'ESADE, Eugenio Recio, que ha manifestat la seva preocupació davant la imminent reforma de les pensions: "si no es prenen les mesures ràpides, prescindint de la crisi, el problema en 2040-2050 és greu", ha sentenciat.

S'està forjant una nova crisi?
Durant la jornada d’ahir, l'expresident del Govern espanyol Felipe González va denunciar que s'està covant una nova crisi financera a nivell global i va assegurar que "sí que hi ha líders, però la complexitat de prendre decisions entre 27 països provoca que a Europa fa quinze anys que no afronta problemes estructurals que hauria d'afrontar".

El president del Center for Global Economy an Geopolitics d'ESADE, Javier Solana, va fer referència a una "transferència de poder" com un dels principals problemes. "Estem vivint una transferència de poder del món occidental a l'oriental com mai abans s'havia produït". Davant aquesta situació, Solana es va mostrar convençut que "no estem preparats per enfrontar-nos a la crisi quan altres ho estan més que nosaltres" i ha assegurat que "els que tinguin visió de lideratge i de llarg termini ens guanyaran la batalla".