La Cambra alerta que la retallada en infraestructures colpejarà el teixit productiu

L'entitat considera molt greu la supressió de l'enllaç de l'autovia A-2 amb l'AP-7 A Castellbisbal que mantindrà el col·lapse en l'accés a Barcelona

Publicat el 23 de juliol de 2010 a les 20:20
La Cambra de Comerç de Manresa alerta que la retallada en matèria d'infraestructures anunciada ahir pel ministeri de Foment del govern espanyol és un cop molt dur per al teixit productiu català. L'executiu aturarà cinc grans obres a Catalunya i 23 projectes més seran retardats com a mínim un any. L'entitat denuncia que poc després de rebre el revés amb la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional, ara s'anuncien noves retallades que afecten l'activitat diària de centenars d'empreses perjudicant la seva productivitat i competitivitat. A l'espera de concretar les obres que patiran retards, la Cambra considera especialment greu la cancel·lació de l'enllaç de l'autovia A-2 amb l'AP-7 a l'alçada de Castellbisbal perquè "mantindrà el col·lapse diari en l'accés a Barcelona per la B-30" afectant especialment el teixit productiu del cinturó industrial de la capital catalana. Les empreses de les comarques centrals que operen en aquesta àrea o que hi transiten per anar al port, també se'n ressentiran.

Dèficits històrics
A Catalunya també queda aturat el desdoblament de l'A-2 a Girona, el projecte de l'A-27 entre Tarragona i Montblanc i els dos trams de l'A-14 entre Lleida i la Vall d'Aran. La Cambra assenyala que totes les obres aturades són dèficits històrics en matèria d'infraestructures que es mantindran en el moment en què s'iniciï la recuperació econòmica. Un fet que perjudicarà de nou greument les empreses. I es destaca que hi ha comunitats com el País Basc o les Illes Balears en què no es cancel·la cap contracte. El govern central no ha volgut concretar els 23 projectes que quedaran aturats com a mínim un any i que tenien una inversió prevista de 980 milions d'euros. Amb tot, la Cambra veu difícil que l'administració central pugui mantenir el compromís d'inversions de la Clàusula Addicional Tercera de l'Estatut a fi de recuperar el retard històric, ara que el Tribunal Constitucional n'ha qüestionat el compromís. L'única solució apuntada pel Ministeri de Foment a alguna de les obres passa per reactivar-les amb finançament privat, és a dir probablement amb peatges, ben lluny de les promeses dels rescats dels mateixos, i per tant mantenint també aquest greuge històric per a Catalunya.

Altres vies d'estalvi
L'entitat cameral subratlla que l'administració central hauria de centrar la seva estratègia d'estalvis importants en la despesa, més que no pas en la inversió. "Falta coratge per imposar una veritable política d'austeritat en despeses corrents a l'administració pública i per afrontar la manca de productivitat o eficiència en molts dels seus departaments i organismes". Per a la Cambra la supressió de l'obra pública és la pitjor solució perquè afecta de ple l'activitat de les empreses i la seva competitivitat. Des de la institució es vol expressar la preocupació per l'impacte de totes aquestes supressions en la destrucció de l'ocupació, tant a curt termini en què les empreses constructores hauran de rescindir nombrosos llocs de treball, com a llarg termini per la caiguda d'activitat del teixit empresarial en perdre competitivitat.