La Cambra de Barcelona constata que a mes de juliol les dificultats de les pimes per accedir a finançament "no s'han resolt" amb les mesures posades en marxa fins ara des del govern espanyol. La Cambra de Comerç demana al govern espanyol que opti per instruments alternatius com les societats de garantia recíproca, que participades per l'Estat podrien avalar les peticions de crèdit davant de les entitats financeres.
Les societats de garantía recíproca, un bàlsam per la pime catalana
Les societats de garantia reciproca (SGR) concedeixen avals a les pimes per reduir el risc percebut per bancs i caixes en el finançament de les empreses. La seva activitat facilita a les pimes l'obtenció de préstecs i millora les condicions d'accés al crèdit. Els avals de les SGR poden resultar essencials per a les pimes amb projectes viables però amb garanties insuficients, segons explica la Cambra.
Les restriccions creditícies a les pimes han impulsat la demanda d'avals de les SGR des del gener d'aquest any. Així, el percentatge de pimes que han sol•licitat garanties de les SGR durant aquest any ha passat del 2,5% el gener al 8% el mes de juny, quan la mitjana sostinguda durant el període del 2003 al 2008 ha estat del 2,6%.
La Cambra opina que el restabliment de l'accés de les pimes al crèdit "exigeix" el reforçament de les SGR que haurien de tenir un suport més decidit del sector públic per tal de dotar-les amb els recursos necessaris. En aquest sentit, la Cambra reclama que la cobertura de l'aval de la SGR en els crèdits a pimes s'incrementi fins el 75% en projectes de finançament per la compra de maquinària o el 50% per finançar tresoreria per a l'empresa.
El curiós cas de l’Associació Italiana de Productors de Parmigiano-Reggiano
Un producte con el formatge parmesà, que requereix d’una maduració en cambra d’uns 24 mesos, és l’instrument d’aval utilitzat per l’entitat bancària Credito Emiliano (CREDEM) per a donar crèdit a les empreses productores durant el procés de maduració del formatge. Durant aquest període de temps, el formatge és emmagatzemat en recintes propietat de la mateixa entitat financera fins a la seva maduració, i en cas d’insolvència del productor, és venut pel propi banc.
Aquest sistema d’aval, que compta amb precedents des de l’Edat Mitjana, és òptim per totes dues parts, ja que dota de finançament al productor i li permet subsistir durant la temporada de maduració del producte, i per l’entitat bancària, que obté una “saborosa” garantía de retorn de crèdit i de retruc li permet protegir els enormes estocs de formatges valorats en uns 58 milions d’euros.
Les societats de garantía recíproca, un bàlsam per la pime catalana
Les societats de garantia reciproca (SGR) concedeixen avals a les pimes per reduir el risc percebut per bancs i caixes en el finançament de les empreses. La seva activitat facilita a les pimes l'obtenció de préstecs i millora les condicions d'accés al crèdit. Els avals de les SGR poden resultar essencials per a les pimes amb projectes viables però amb garanties insuficients, segons explica la Cambra.
Les restriccions creditícies a les pimes han impulsat la demanda d'avals de les SGR des del gener d'aquest any. Així, el percentatge de pimes que han sol•licitat garanties de les SGR durant aquest any ha passat del 2,5% el gener al 8% el mes de juny, quan la mitjana sostinguda durant el període del 2003 al 2008 ha estat del 2,6%.
La Cambra opina que el restabliment de l'accés de les pimes al crèdit "exigeix" el reforçament de les SGR que haurien de tenir un suport més decidit del sector públic per tal de dotar-les amb els recursos necessaris. En aquest sentit, la Cambra reclama que la cobertura de l'aval de la SGR en els crèdits a pimes s'incrementi fins el 75% en projectes de finançament per la compra de maquinària o el 50% per finançar tresoreria per a l'empresa.
El curiós cas de l’Associació Italiana de Productors de Parmigiano-Reggiano
Un producte con el formatge parmesà, que requereix d’una maduració en cambra d’uns 24 mesos, és l’instrument d’aval utilitzat per l’entitat bancària Credito Emiliano (CREDEM) per a donar crèdit a les empreses productores durant el procés de maduració del formatge. Durant aquest període de temps, el formatge és emmagatzemat en recintes propietat de la mateixa entitat financera fins a la seva maduració, i en cas d’insolvència del productor, és venut pel propi banc.
Aquest sistema d’aval, que compta amb precedents des de l’Edat Mitjana, és òptim per totes dues parts, ja que dota de finançament al productor i li permet subsistir durant la temporada de maduració del producte, i per l’entitat bancària, que obté una “saborosa” garantía de retorn de crèdit i de retruc li permet protegir els enormes estocs de formatges valorats en uns 58 milions d’euros.