La Cambra programa un cicle de cinc sessions sobre productivitat

Diversos estudis assenyalen l’estancament de la productivitat com el principal problema de futur per a la indústria de la comarca

Publicat el 20 de desembre de 2009 a les 13:20
Davant dels problemes de productivitat que pateix la indústria del Bages, i que han quedat reflectits en diferents estudis elaborats per la Cambra, la institució ha programat per principis d'any un cicle de conferències que intentarà donar les claus a les empreses per millorar aquest aspecte. En total, es faran cinc sessions que compten amb la col·laboració de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa de la UPC i en les quals participaran experts d'aquesta universitat i consultors externs especialitzats en productivitat.

El cicle començarà el dijous 21 de gener i s'allargarà cada quinze dies durant cinc dijous més, fins el 18 de març, en horari de 9.30 a 11 del matí. El calendari previst és el següent:
  • 21 de gener. Ni els nens vénen de París ni la productivitat ve de la Xina. Ponent: Jordi Fortuny, enginyer tècnic industrial, cap del departament d'Organització d'Empreses de l'EPSEM.
  • 4 de febrer. Cadena logística, cadena de valor. Ponent: Francesc Vintró, enginyer tècnic d'explotació de mines, professor associat al departament d'Organització d'Empreses de l'EPSEM, assessor i consultor en organització industrial.
  • 18 de febrer. Gestió de la producció: eina de productivitat. Ponent: Carla Vintró, enginyera en organització industrial, professora del departament d'Organització d'Empreses de la UPC.
  • 4 de març. Producció, qualitat i costos. Un enfocament integrador. Ponent: Lluís Rischak, director de l'empresa de consultoria Quality & Economics, expert en control de la producció, qualitat i costos per a empreses industrials.
  • 18 de març. Nova cultura empresarial i millora contínua. L'eficiència és ‘lean'. Ponent: Lluís Cuatrecasas, catedràtic de la UPC, president de l'Instituto Lean Management de España.
El cicle s'adreça principalment a les pimes del sector industrial, que són les que més pateixen aquestes mancances en productivitat. L'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages", presentat per la Cambra aquest estiu, alertava que l'economia del Bages es trobava en una tendència decreixent, iniciada el 2005 com a conseqüència d'una caiguda de la productivitat. Així, si la productivitat per ocupat era l'any 2000 de 46.500 euros, el 2007 va passar a ser de 43.400 euros. Aquest descens de la productivitat s'apunta com una de les principals causes de l'alentiment econòmic de la comarca i un dels aspectes a millorar per part del teixit industrial local.