En el 2020, la moneda social del Bages, les hores, en el desè any en funcionament, ha crescut un 29%, respecte de l'any anterior amb un total de 6.875h intercanviades. Després d'un temps de cert estancament, el 2019 va ser l'any de l'explosió de la moneda social deguda al Punt d'Intercanvi. L'intercanvi d'hores en 2020 té encara més mèrit tenint en compte que les restriccions imposades per la pandèmia han dificultat molt les trobades per a realitzar les operacions.
Especialment els Mercats de l'Estraperlo, que eren un espai de trobada i de dinamització de la moneda social on tenien lloc una part important dels intercanvis i que aquest any pràcticament s'han hagut d'anul·lar tots.
Els intercanvis mes a mes
Vistes les dades mensuals, es comprova que que el confinament va fer augmentar els intercanvis en moneda social, amb un augment sostingut dels números des de març a juny. Eren dies de por, incertesa i cues els dimarts davant la porta del Punt d'Intercanvi. Amb l'arribada de la calor, la retirada del virus i la tornada a la nova normalitat també es relaxava una mica l'aposta per la moneda social.
La tardor va començar amb una remuntada espectacular amb un setembre rècord amb 1.000h intercanviades en un sol mes. Els següents mesos de l'any han continuat amb bons números si bé no tant espectaculars. Al fons es veu una línia amb un to més fluix que indica que la tendència és ascendent: també al llarg d'aquest any 2020, cada vegada més productes i serveis s'intercanvien amb moneda social.
El Punt d'Intercanvi
Els moviments del Punt d'Intercanvi aquest 2020 han estat de 4.030h, cosa que significa un increïble creixement del 85% respecte l'any anterior i un 59% de tota la moneda social intercanviada dins l'Ecoxarxa. El total intercanviat fora del Punt d'Intercanvi retrocedeix una mica -un 9%- respecte l'any anterior, cosa que s'explica per les restriccions.
Si es mira mes a mes, ha estat al Punt d'Intercanvi on s'ha mantingut l'activitat durant el confinament i que en canvi els mesos de llibertat de moviments han permès l'ús de la moneda social fora del punt.
Què és la moneda social
La moneda social és un instrument per a crear, mica en mica, una economia alternativa al capitalisme; més justa, al servei de les persones i respectuosa amb el territori. Al Bages, la moneda social que circula a través de l'Ecoxarxa són les hores. Però cada transacció en moneda social és molt més que un intercanvi: aquest any més que mai, ha estat moltes vegades un antídot contra la paràlisi que provocava la pandèmia i les mesures d'aïllament.
La moneda social del Bages va néixer el 2011, aviat farà 10 anys, filla de la crisi encetada el 2008. Després d'uns anys de certa bonança per al capital, el virus ha precipitat una crisi que no s'acaba amb el 2020 i que, de fet, amb tota probabilitat s'agreujarà els propers mesos i anys.
La moneda social del Bages creix vora un 30% l'any de la pandèmia
El confinament va fer augmentar els intercanvis en moneda social, amb un augment sostingut dels números des de març a juny i un nou increment a partir de setembre
Ara a portada
-
-
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana Pere Fontanals
-
Societat «No és fàcil sortir de l'anonimat, però teníem clar que aquest llibre el fèiem en un sentit col·lectiu» Aina Font Torra
-
Economia L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes Redacció
Publicat el 05 de gener de 2021 a les 19:02
Actualitzat el 05 de gener de 2021 a les 19:23
Et pot interessar
-
Economia i Empresa Bernat Ladrón de Guevara, reelegit president d'una Associació d'Empresaris de Bufalvent especialment engrescada
-
Economia i Empresa El Kursaal posarà a la venda els espectacles de Festa Major aquest dijous a preus reduïts
-
Economia i Empresa Caixabank ajuda a pagar un tamisador a la Fundació Cardona Històrica per impulsar la comercialització de la sal
-
Economia i Empresa 38 empreses turístiques del Bages, reconegudes per la seva gestió sostenible