La revolució de les espardenyes de vetes: un calçat tradicional amb demanda mundial

Una de les productores artesanals del calçat que queden a Catalunya és al viver artesà Artífex de Manresa

Publicat el 06 d’abril de 2023 a les 22:34
Actualitzat el 06 d’abril de 2023 a les 22:44
A Catalunya resten una dotzena d'artesans que fan espardenyes de vetes a mà. A Manresa, hi ha D'spart, una petita botiga que regenta Susana Cuervas i que es troba al viver artesà Artífex, a l'entrada de la plaça Puigmercadal. Va aprendre de l'últim espardenyer que quedava a la capital del Bages. "Primer envetant les espardenyes més clàssiques, i després ja vam anar evolucionant", explica.

Al principi venien els models més clàssics, però després la gent va començar a demanar sabates personalitzades. "Ens han arribat a demanar moltíssimes coses, com per exemple una núvia que volia unes sabates pel casament amb unes puntes del vestit de núvia de la seva àvia", recorda.

França és un gran consumidor d'espardenyes. "Allà es valora molt la nostra feina", assenyala Cuervas. A més, també han realitzat encàrrecs especials per països com l'Índia, Bèlgica o Grècia. En total, fabriquen unes 6.000 espardenyes l'any (500 al mes), unes xifra que van ajustant segons la demanda. La meitat de la seva facturació es concentra durant els mesos de primavera i estiu. "Ara comença a fer bon temps i comencen a haver-hi festes populars, passa carrers, funcions de teatre, i ens demanen calçat pel vestuari", explica.

Cuervas defensa que l'espardenya "no s'ha deixat de portar mai", però ara està en creixement perquè s'ha sabut innovar en aspectes com, per exemple, les alçades de taló. Empreses com aquesta asseguren que "hi ha molta feina" i preveuen que serà un sector que continuarà creixent.