
Pere Casals i Jaume Ferrer durant la presentació de l'estudi. Catpress
L'alentiment de l'activitat empresarial al Bages és un fet el 2008 un cop iniciada la crisi econòmica. La tendència, que ja s'apuntava el 2007, queda confirmada amb la nova entrega de l'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages. L'indicador de dinamisme empresarial 2005-2008", impulsat per la Cambra de Comerç de Manresa amb l'objectiu d'obtenir dades fiables que permetin analitzar l'evolució de l'economia bagenca. A grans trets, l'edició d'enguany d'aquest informe mostra un panorama en què el Bages manté el seu pes respecte Catalunya però perd ocupació i crea menys empreses. Les principals dades positives són la millora de la productivitat, que es deu bàsicament a la destrucció de llocs de treball, i els bons nivells d'internacionalització de les empreses de la comarca.
El 2% de Catalunya
L'economia del Bages representa prop del 2% de la del conjunt de Catalunya en les principals magnituds: el 2,35% del nombre d'empreses, el 2,23% de l'ocupació que aquestes generen i l'1,75% del Valor Afegit Brut (VAB) del sector empresarial. En relació als anys anteriors, la pèrdua de pes del Bages respecte Catalunya és molt lleugera a causa de la disminució de l'activitat també en l'àmbit català. En termes generals, el 2008 el sector empresarial del Bages estava integrat per 12.365 empreses que ocupaven 60.038 persones i que van generar 2.902 milions d'euros de VAB. Respecte el 2007, el nombre d'empreses cau un 2%, l'ocupació un 6,52% i el valor afegit brut retrocedeix un 0,12%. Aquest manteniment del VAB es deu principalment a l'augment de la productivitat per ocupat, que passa de 45.200 euros el 2007 a 48.300 el 2008, en part gràcies a la destrucció d'ocupació. Un dels aspectes que més se'n ressent és la grandària mitjana de les empreses, fet que influeix negativament en el dinamisme empresarial de la comarca.
Comarca industrial
Una de les singularitats del teixit econòmic del Bages és la seva vinculació al sector industrial que, contràriament al que passa al conjunt de Catalunya, aguanta la sotragada mantenint el seu pes en l'ocupació i fins i tot incrementant-lo en termes de valor afegit brut. Per contra, el nombre d'empreses disminueix lleugerament. Malgrat tot, l'aportació dels diferents subsectors de la indústria a la riquesa global no és homogènia. Tenen molt pes les indústries extractives no energètiques, el metall, el tèxtil, el cautxú i la fusta i la indústria alimentària, que en els darrers anys ha seguit una trajectòria clarament ascendent. En general, el pes d'aquests subsectors en l'economia bagenca és molt superior al que pertocaria com a mitjana.
Els serveis, per la seva banda, són el primer sector en nombre d'empreses (64% sobre el total) i en ocupació (52% del total). Respecte el 2007, els serveis guanyen pes tant en termes d'ocupació com d'unitats empresarials i de valor afegit. Malgrat tot, també pateixen els efectes de la crisi i disminueix el tamany de les empreses, fet que repercuteix en un augment de la productivitat.
La construcció, que havia estat un motor de l'activitat productiva en el període 2000-2007, és el sector que evoluciona de forma més negativa el 2008. Això es tradueix en una pèrdua del 14% de la riquesa generada, una reducció del nombre d'empreses del 12% i en una caiguda de l'ocupació del 17%. Una altra dada que reflecteix el retrocés del sector de la construcció és el número d'habitatges iniciats, que passa de 4.000 l'any 2007 a 1.193 el 2008.
Per últim, el sector primari del Bages mostra una evolució negativa especialment accentuada a partir del 2006 i sense recuperació el 2008, tal com ha passat al conjunt de Catalunya. L'evolució recent del sector està marcada per una disminució de la riquesa generada, un augment del nombre d'empreses i una disminució de la productivitat. Amb tot, en relació a l'economia de la comarca, l'any 2008 les empreses del sector primari augmenten de pes en termes d'ocupació i unitats empresarials i pràcticament mantenen el seu nivell d'aportació a la riquesa conjunta.
Internacionalització i competitivitat
La internacionalització és un dels principals punts forts del teixit empresarial del Bages, amb un percentatge d'empreses que exporten (5,4%) superior a la mitjana catalana (4,9%). Aquest percentatge augmenta fins el 17,5% si es té en compte només el sector industrial. Per subsectors, destaquen el químic, el del material de transport i el de la indústria tèxtil, cuir i confecció amb 36%, 30% i 21% d'empreses exportadores, respectivament. En els dos darrers casos, la base exportadora al Bages és relativament més àmplia que la de Catalunya en el seu mateix sector.
Concentració i vulnerabilitat
La concentració, mesurada com el pes que tenen les cinc primeres empreses en el total del VAB del sector, és un altre dels trets distintius de l'activitat econòmica del Bages, especialment en el sector industrial. Tot i que els nivells de concentració s'han reduit en les darreres edicions de l'informe, encara hi ha sectors, com el de les indústries extractives no energètiques, en què les cinc primeres empreses representen el 85% del VAB de tot el sector. En el material de transport s'arriba al 73% i en l'energia, gas i aigua se supera el 60%. En les indústries químiques la concentració se situa en el 52%.
Els índexs de concentració assenyalen certs sectors que poden ser molt més sensibles que altres a l'evolució i a les decisions estratègiques d'empreses concretes, la qual cosa pot tenir repercussions importants en l'economia de la comarca en un escenari com l'actual, marcat per processos d'ajust de la producció als nous nivells de demanda i a les restriccions de liquidesa. En aquest sentit, l'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages" incorpora variables com el diferencial de rendibilitat financera del sector respecte la mitjana catalana i el diferencial d'endeutament que, combinats amb els índexs de concentració tant en VAB com en ocupació, poden servir com a indicadors de la vulnerabilitat d'un sector determinat. El metall i les indústries extractives no energètiques s'apunten com els dos sectors més vulnerables al Bages, ja que combinen una forta concentració amb una rendibilitat inferior a la mitjana catalana i un major endeutament.
Canvi de panorama
L'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages" reflecteix un panorama marcat per un teixit industrial que està redimensionant la seva estructura productiva als nous nivells de demanda, perdent ocupació i guanyant productivitat. Així doncs, el repte per als propers anys serà el de generar ocupació i crear noves empreses augmentant els nivells de productivitat.
L'Índex de Dinamisme Empresarial
L'estudi "Creixement econòmic i activitat empresarial al Bages" utilitza com a indicador l'Index de Dinamisme Empresarial per tal de mesurar l'evolució de l'activitat econòmica del conjunt d'empreses que operen en un territori en termes de Valor Afegit Brut (VAB). El VAB és una variable clau per mesurar la capacitat d'una empresa per generar recursos i el principal indicador de síntesi del dinamisme empresarial. Es mesura com la diferència entre els ingressos d'explotació i els consums d'explotació i les altres despeses d'explotació i s'obté, a cost de factors, a partir de les dades del compte de resultats de les empreses. Es tracta d'una xifra que ens indica quina part dels ingressos d'explotació han generat valor, és a dir, queden a l'empresa un cop s'han cobert les despeses més directament vinculades a les vendes, matèries primeres, mercaderies, diferents proveïments, i altres despeses no tan directament vinculades al nivell de vendes però necessàries per realitzar-les (manteniment, costos d'auditories, taxes, publicitat, etc.). El principal avantatge de treballar amb el VAB és que, un cop creuat amb el número de treballadors, dóna com a resultat la productivitat (productivitat aparent del treball) i això permet comprarar-ho amb dades de l'OCDE, Eurostat i altres organismes.
L'Índex de Dinamisme Empresarial sintetitza l'evolució del VAB mitjançant tres components fonamentals que es calculen a través del diferencial amb la mitjana catalana de tres indicadors homogenis per Catalunya i el Bages, que són el nombre d'empreses, el nombre de persones ocupades per empresa i la productivitat per ocupat.
Aquesta és la quarta edició d'aquest estudi que presenta la Cambra, en la qual s'han incorporat dades de l'exercici 2008. L'objectiu del treball és conèixer quina és la situació específica del teixit empresarial del Bages i dissenyar les actuacions més adequades per donar resposta a les vulnerabilitats detectades.