L'ajuntament ajudarà les empreses de fabricació i reparació de maquinària a superar la crisi

Un estudi del sector destaca la necessitat de potenciar la formació dels treballadors, la cooperació empresarial, així com els serveis de R+D+i i TIC que ofereixen institucions especialitzades del territori

Publicat el 12 de maig de 2009 a les 12:32
L'Ajuntament de Manresa treballarà per potenciar la formació dels treballadors del subsector de fabricació i reparació de maquinària al Bages. Aquesta és una de les conclusions que apunta l'estudi d'aquest sector que n'ha analitzat les necessitats i les mancances i que es va presentar dijous passat al CEDEM. D'aquesta manera, es vol potenciar el Centre de Formació Pràctica amb una actualització constant de l'oferta formativa de la comarca. L'Ajuntament també treballarà per utilitzar les línies d'ajut del SOC per a la realització de cursos i també per potenciar els serveis municipals d'ocupació del CIO.

Es vol millorar l'oferta formativa del territori per aconseguir que s'ajusti a les necessitats de les empreses. A més, es proposen xerrades als instituts de secundària per donar a conèixer les diferents sortides professionals de caràcter tècnic que ofereix la indústria. Quant a la cooperació empresarial es realitzaran jornades tècniques per fomentar el contacte entre les empreses i s'estudiarà la creació d'una agrupació d'empreses innovadores del sector del metall, en l'àmbit de les tecnologies dels materials.

Durant la sessió es va concloure que també cal un ampli paquet de mesures per afavorir el desenvolupament empresarial al territori. L'Ajuntament creu que cal millorar la informació sobre les diferents institucions, recursos i serveis a les empreses existents al territori. Es vol facilitar informació periòdica i sistematitzada sobre les diferents convocatòries d’ajuts i subvencions a les empreses. I també es pretén mantenir un contacte permanent amb les empreses, mitjançant un pla de prospecció, amb la finalitat de facilitar informació personalitzada. Com a suport documental s’elaborarà un dossier on es detallin de manera sintètica els serveis que les diferents institucions posen a l’abast de les empreses.

Per fomentar la recerca, el desenvolupament, la innovació, la internacionalització i l'ús de les TIC entre les empreses es proposa difondre les accions que es duen a terme des del CTM Centre Tecnològic, la Cambra de Comerç i la Fundació CATIC.

Per altra banda, l'Ajuntament estudiarà mesures que permetin agilitar el procés de concessió de llicències i permisos relacionats amb les activitats de les empreses en el marc del procés general d'implantació de l'administració electrònica i de la creació de la nova Oficina d'Atenció Ciutadana. En aquest sentit, s’ha presentat un projecte, dins d’una convocatòria del Plan Avanza, de creació d’un portal  web  empresarial, que permeti realitzar d’una manera telemàtica la majoria de les gestions i tràmits de les empreses vinculats amb l’Ajuntament.

Els resultats de l'estudi es van difondre entre les 74 empreses especialitzades de la comarca i els agents econòmics del territori. La diagnosi és fruit d'un treball de camp fet entre els mesos de juliol i desembre de 2008 en què es van entrevistar de manera personalitzada els responsables de 45 de les 74 empreses del sector.

La presentació de l'estudi 'Subsector Fabricació i Reparació de Maquinària Bages 2008' va anar a càrrec del regidor d’Economia, Empresa, Innovació i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Alain Jordà. Per la seva part, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, va cloure la sessió.