
El Centre de Desenvolupament Empresarial (Cedem) de l'Ajuntament de Manresa posa en marxa el pla d'accions previstes per al 2012 que reforça i amplia les activitats que han mantingut un bon funcionament durant el 2011 i inclou nous projectes que tenen l'objectiu de contribuir a millorar el desenvolupament econòmic de Manresa i la seva àrea mitjançant la cultura emprenedora i la creació d'empreses.
El nou pla del Cedem l'han presentat aquest migdia en roda de premsa la regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós; el cap de servei de la regidoria, Pere Massegú; i Carles González, tècnic del Cedem. L'objectiu del pla és impulsar accions que engloben quatre aspectes fonamentals: el foment de la cultura emprenedora, els serveis a les persones emprenedores i la creació d'empreses; les accions de suport al teixit productiu i, finalment, les accions formatives.
Precisament, les accions de suport al teixit productiu són les que presenten les principals novetats per al 2012. Entre els nous projectes s'inclou la posada en marxa d'un programa d'impuls a la innovació de la PIME local; el reforç de suport als sectors productius amb especial èmfasi al sector tèxtil; la coordinació per al desplegament de la fibra òptica als polígons; i la posada en funcionament del nou edifici viver-centre d'empreses de base tecnològica del Parc Central.
Entre les accions per fomentar la cultura emprenedora, l'Ajuntament de Manresa té previst continuar amb una edició del programa Idees Joves, que arriba a la vuitena edició, que intenta fomentar la creativitat i la generació d'idees entre els joves de 15 i 16 anys. Continuarà també amb la tercera edició del programa La Universitat Emprèn; i inclourà sessions de sensibilització especialitzades en l'economia social.
Per millorar els serveis a les persones emprenedores, el Cedem continuarà al llarg del 2012 oferint sessions informatives periòdiques i que enguany presenta dues noves sessions: el pla d'empresa on line, adreçat a formar als assistents a la realització del pla de negoci a través d'un suport web; i Recursos per emprendre, una sessió que ajuda a la persona emprenedora a descobrir eines i recursos a la xarxa.
Pel que fa a l'oferta formativa per al 2012, es continuarà amb els dos programes formatius Receptes empresarials per aprendre i emprendre i Tardor emprenedora, així com els programes de formació sobre economia social, formació on-line, tallers de generació d'idees, espai emprenedor i el programa Formatic, que enguany ofereix un total de 33 tallers amb un total de 612 places.
Balanç de l'activitat del 2011
El Cedem ha fet balanç de les activitats desenvolupades durant el 2011. Pel que fa al foment de la cultura emprenedora, el programa Idees Joves va ser seguit per 470 alumnes dels centres educatius, es van realitzar 17 seminaris i 14 tallers de sensibilització. El programa Universitat Emprèn va comptar amb 22 alumnes que van participar en cinc projectes tècnics de final de carrera de l'Escola Politècnica.
Durant l'any 2011 han passat pel Cedem 400 persones pels serveis d'informació i assessorament. El nombre de noves persones emprenedores (idees empresarials) assessorades durant l'any 2011 ha estat de 336. Les 64 persones emprenedores restants ja havien estat usuàries del Cedem en anys anteriors i tenen un nou projecte.
D'aquests nous emprenedors, predominen els que tenen idees de negoci del sector comercial que representen el 52% del total i del sector serveis que representen el 40%. Són molt poc significatius la resta de sectors: agricultura, artesania, indústria i construcció.
Des de juny de 2011, cada setmana, a les instal·lacions del Cedem al Palau Firal, es realitza una primera sessió d'acollida per a persones emprenedores que tenen intenció de crear una empresa. Des del mes de juny fins al desembre de 2011 han participat més de 150 emprenedors i emprenedores de perfil variat però amb la majoria de projectes enfocats a comerç, restauració i serveis. En general, els temes que més interessen a les persones emprenedores que van a la jornada són com estudiar la viabilitat del projecte, les formes jurídiques i el finançament i ajuts disponibles.
Durant l'any 2011 s'han realitzat 25 accions formatives que anaven adreçades a les persones emprenedores que volien crear la seva empresa o que l'haguessin creat en els darrers anys i a petites i mitjanes empreses, amb un total 424 alumnes. Respecte a les vuit jornades i seminaris que s'han realitzat, el nombre total d'assistents ha estat de 260.
En el cas del cursos de tecnologia de la informació, FORMATIC, en els dos quadrimestres de l'any 2011, hi van haver un total de 947 inscripcions.