
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha animat aquest migdia la ciutat a reinventar-se des del diàleg i el consens i a col·laborar i cooperar per poder sortir tots plegats de la crisi econòmica actual. Junyent ha llançat aquesta invitació a treballar plegats en el discurs de cloenda de la primera edició de la jornada econòmica Diàlegs pel futur, que ha tingut lloc al llarg d'aquest matí en una sala gran del Casino plena.
Valentí Junyent ha iniciat el seu parlament fent referència al lema de la jornada, Els valors són capital, per assegurar que "tots volem fer les coses amb valors i entre tots hem de facilitar que les iniciatives arribin a bon port", tot advertint que "l'Ajuntament no pot ser el culpable de tot el que passa a la ciutat, ni el recurs fàcil per justificar les mancances que hi trobem"; i ha censurat els que parlen malament dels polítics, dels funcionaris i de les institucions.
En la seva opinió, "l'Ajuntament ha d'acompanyar les iniciatives de la ciutat, però no ha de ser l'únic referent de tot. No defugim de la responsabilitat, tot el contrari, però aquesta ha de ser compartida amb tothom. Tots en formen part del destí de la ciutat".
Com a exemple ha ressenyat que "abaixar l'IAE i l'IBI, però també abaixar el deute i mantenir els llocs de treball són elements que, alhora, no són propostes possibles ni compatibles, i tots hem de ser-ne plenament conscients".
Després d'agrair el suport dels patrocinadors, Iberpotash i Gaesco, Valentí Junyent ha dedicat la part final de la seva intervenció a mostrar la seva confiança en les potencialitats de Manresa convidant a buscar & ldquo;altres camins" perquè "hem de canviar allò que calgui i ens hem de reinventar des del diàleg i el consens". També ha afegit que "tenim potencialitat industrial i humana per afrontar els nous reptes, hem de créixer en turisme i la Cova 2022 és una oportunitat que no podem desaprofitar i el comerç i els serveis tenen un gran nivell".
L'alcalde ha apuntat que "l'estat d'ànim de la ciutat no es pot valorar per un sol element: el bàsquet. Hem d'estar al màxim nivell que es pugui, però aquest no és l'únic element de les nostres indubtables potencialitats".
Per això, ha considerat que "tots plegats hem de fer un canvi de mentalitat i dir que tots necessitem de tots, som interdependents" i ha afegit per concloure el seu parlament que "la clau estar en valorar totes les iniciatives, l'Ajuntament ha d'acompanyar de forma decidida totes les siguin més estratègiques. Hem de pensar que ens en podem sortir amb la col·laboració de tots perquè, en un món global i en crisi, o ens en sortim tots plegats o no ho farem. I històricament Manresa ho ha fet sempre".
Tres diàlegs des de la diversitat
El discurs de l'alcalde ha tancat una jornada en la que han participat prop de 200 persones de diversos àmbits de la ciutat i que s'ha iniciat amb una conferencia d'Albert Closas, periodista de TV3 i director del programa Valor afegit.
En el primer diàleg, titulat Vendre creativitat o ser creatiu per vendre, hi ha intervingut Xavier Costa, director general de Lekué; Quim Moya, promotor d'espais culturals; i Roger Julià, compositor de bandes sonores per al cinema, que ha fet la seva aportació en un vídeo enregistrat. El mateix que ha fet Gerard Duelo, ex directiu de Pioneer, en el segon diàleg, Amb la pressió com a companya permanent de viatge, que ha comptat amb la participació també de Josep Mora, cap d'unitat d'infermeria del SEM i Marc Garrigasait, gestor de SICAV.
El tercer i últim diàleg, Els negocis són, sobretot, persones, ha estat protagonitzat per Jaume Puig, director general de Gaesco; Joan Font, director general de Bon Preu i Jordi Serrano, fundador de Future4Work i president de la Fundació Factor Humà.
Els tres diàlegs han estat presentats i moderats pel director de Regió7 Marc Marcé i han fet la seva aportació des de la fila zero les empresàries Natàlia Perarnau i Montserrat Feliu; la regidora de Súria i bibliotecària del CP Lledoners, Anna Pérez; Fran cesc Cots, director financer d'Iberpotash; Lluís Vidal Sixto, responsable de CCOO al Bages-Berguedà i el promotor cultural Pep Garcia.
Els organitzadors d'aquesta primera edició de Diàlegs pel futur -l'Ajuntament de Manresa, la FUB, la UOC i el diari Regió7- han fet una valoració molt positiva de la jornada, tant pel que fa a l'elevada participació registrada com per la bona rebuda que aquest format innovador ha tingut entre els assistents.