Les línies d'innovació del sector TIC català a través d'una jornada de Catic

És la primera sessió de la fundació que realitza com a Centre Tecnològic de la Generalitat i com a membre de la xarxa TECNIO

Publicat el 11 de novembre de 2009 a les 19:15

Un moment de la jornada d'aquest matí. Catpress

La Fundació Catic  ha celebrat aquest matí la jornada ‘Innovació i Transferència Tecnològica al sector TIC’ davant de prop de 50 professionals del sector, on s’han donat a conèixer els agents que hi ha al territori per donar suport al desenvolupament del sector. Durant la sessió també s’han presentat alguns dels projectes de recerca i innovació que s’estan realitzant a Catalunya i s’han compartit les experiències de cinc empresaris del sector que han exposat com han aconseguit portar els seus negocis a l’èxit empresarial. Aquesta jornada ha estat patrocinada per l’agència ACC1Ó i és el primer acte que realitza el Catic com a Centre Tecnològic de la Generalitat i membre de la xarxa TECNIO.

El president del Catic Jordi Torrens, ha destacat durant la seva intervenció a la inauguració de la jornada els principals objectius de la fundació com a Centre Tecnològic de la Generalitat, fent especial èmfasi en l’objectiu de reforçar el sector TIC de la Catalunya Central, oferint-li suport directe i intentant generar projectes  innovadors que siguin útils pel territori i que puguin ser executat per les empreses del sector. En l’acte inaugural també hi ha participat el gerent de Transferència Tecnològica d’ACC1Ó, Oriol Alcoba, que ha exposat breument els motius que han porta a crear la xarxa TECNIO, quins són els seus components i els beneficis que les empreses poden treure d’aquesta xarxa.

A continuació, el director del Catic, Xavier Soler, ha exposat la missió del Catic com a Centre Tecnològic TIC, les tasques que està realitzant pel sector i algunes idees de les propostes que portarà a terme en el futur per al recolzament del sector TIC. Ha exposat l’existència de diferents agents i associacions territorials que vetllen pels interessos de les empreses TIC entre les que hi ha TIC Osona, TIC Anoia i TIC Berguedà.

Interessos comuns
David Abad, representat de TIC Osona, ha explicat el procés de creació de l’associació, que persegueix defensar els interessos de les empreses TIC associades, convertir-se en un punt de contacte pel sector a Osona. Per la seva part, Jaume Catarineu, representant de la junta de la Comissió TIC de l’Anoia i vicedegà d’Acció territorial del COEINF, ha explicat el que va portar a constituir la Comissió TIC de l’Anoia i quines diferències té aquesta figura respecte a una associació.

En la següent part de la jornada s’han tractat les activitats de recerca que es fan a Catalunya en el sector TIC. El cap de desenvolupament de negoci i transferència tecnològica de la Fundació Barcelona Digital, Carles Sans, ha explicat les línies d’especialització de la Fundació que giren al voltant de quatre eixos principals (Salut, Seguretat, Mobilitat i sector Agroalimentari). En alguns d’aquests eixos, la fundació està liderant i participant en 14 projectes de recerca entre els que destaquen projectes per millorar la rehabilitació de malats neurològics amb l’Institut Guttmann, projectes d’eficiència energètica d’edificis, gestió de microxarxes elèctriques, gestió dinàmica de l’estacionament, eines antifrau, etc. 

Es detecten mancances
Després del descans, el regidor d’Innovació de l’Ajuntament de Manresa, Alain Jordà, ha moderat una taula rodona per debatre sobre les estratègies d’innovació i transferència tecnològica del sector TIC català. S’han posat de manifesta algunes de les mancances de la majoria d’empreses del sector i les oportunitats que s’obren en un futur immediat. Abraham Arcos, director de Cecot Innovació, i Daniel Marco, de la Direcció General de la Societat de la Informació de la Generalitat,  ha exposat la necessitat que els proveïdors passin processos de certificació per garantir la qualitat del seus serveis i la necessitat que les empreses, per petites que siguin tinguin clara la seva estratègia de negoci. També han remarcat que cal esforçar-se per cercar cooperacions que facin les empreses del sector més fortes per abordar projectes rellevants.  Joan Manel Martín, responsable de transferència tecnològica de la fundació I2Cat, ha repassat els diferents tipus de transferència tecnològica que es pot produir entre els centres de recerca i les empreses i ha constatat la separació que hi ha hagut històricament entre els interessos de recerca de les universitats i les empreses. Daniel Marco ha exposat les línies d’actuació del pla TIC.cat i del suport que la Generalitat dóna al sistema d’innovació i transferència tecnològica format per alguns dels agents presents a la jornada. Una de les conclusions de la taula ha estat que hi ha una manca de demanda sofisticada que permeti que al sector es generin nous projectes d’innovació.

Cinc casos d’èxit
El la darrera part de la jornada, s’han presentat els casos d’èxit de cinc empreses de la Catalunya Central. Han iniciat la seva exposició tres empreses amb una llarga trajectòria al sector, com són Trilogi, Softvic i Selba, que han transmès algunes de les claus del seu èxit:
  • Pensar en global i no en local
  • Capacitat de retenir i fidelitzar els empleats de l’empresa
  • Necessitat d’especialitzar-se i comptar amb una gerència professional que tingui clara l’estratègia de negoci. “Els informàtics ens atrevim a tot i això és un error”, ha comentat el Francesc Prat de Softvic.
  • Prudència a l’hora de prendre decisions arriscades i intentar ser autofinançables
  • Necessitat d’invertir una part important dels beneficis en millorar l’empresa i fer R+D+i
A continuació, s’han presentat dos casos d’èxit d’empreses de recent creació: EyeOS i IVRATEQ, que han mostrat el seu esperit emprenedor i les ganes d’intentar sempre estar en la punta de llança de la tecnologia. Els dos projectes presentats han sorprès per la capacitat de creixement que han demostrat en poc temps, la seva capacitat d’internacionalització i per ser projectes amb una alta especialització i possibilitats de futur. La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del delegat del departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Catalunya Central, Josep Maria Palau.