Manresa i Girona faran CLIQ amb un intercanvi transnacional

A Manresa, l'intercanvi tindrà lloc els dies 18 i 19 de març, i es parlarà del foment de l'emprenedoria des dels ens locals i altres agents econòmics

Publicat el 12 de març de 2010 a les 20:57
L'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb l'Ajuntament de Girona, organitzen pels propers dies 17-19 de març un intens programa d'intercanvi transnacional, que pretén millorar la política d'innovació de les regions participants mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques. Aquest intercanvi transnacional es portarà a terme en el marc del projecte CLIQ.

A Manresa, l'intercanvi tindrà lloc els dies 18 i 19 de març. Concretament, es tractarà del foment de l'emprenedoria des dels ens locals i altres agents econòmics. Què poden fer els governs locals per promoure l'esperit emprenedor? Quin és el paper dels actors locals (universitats, centres tecnològics,…)? Com poden ajudar la innovació i les TIC per promoure l'esperit empresarial i la posada en marxa d'empreses?. Aquestes són algunes de les preguntes que s'intentaran respondre al llarg de l'intercanvi. Fomentar la cultura empresarial, especialment entre els joves, és una de les qüestions clau de les actuals polítiques de desenvolupament local, ja que tenen un paper important per crear aquest ambient.

A Girona, l'intercanvi se centrarà en la política de clústers com a estratègia per promoure la innovació en un territori.
 
El debat centrat en aquests temes donarà l'oportunitat d'analitzar diferents experiències i quina ha de ser la implicació dels diferents agents participants.

El projecte CLIQ (Creating Local Innovation through a Quadruple Helix), liderat per la ciutat de Jyväskyla a Finlàndia amb 16 socis més, i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través del programa Interreg IVC, pretén promoure la innovació a les pimes, l'emprenedoria i la creació d'empreses; enfortir les polítiques de suport a la innovació de les autoritats locals i regionals en el marc de les ciutats mitjanes; i finalment, promoure la cooperació i el partenariat entre els diferents actors vinculats a les polítiques d'innovació. El projecte va començar el novembre de 2008 i es prolongarà  fins a l'octubre del  2011.

El programa de l'intercanvi que es farà a Manresa serà el següent:
  • 18 de març
    • 18.30: Visita a la UPC, el Museu de Geologia, el CTM i la FUB. El tema de la visita és: El rol de la universitat i els centres tecnològics en la promoció de l'emprenedoria.
  • 19 de març, al CEDEM-Palau Firal
    • 09.00: Benvinguda i presentació, a càrrec d'Alain Jordà, regidor d'Economia, Empresa i Innovació.
    • 09.15: Polítiques d'emprenedoria. El rol i el punt de vista de les universitats. Identificar problemes, reptes i oportunitats. A càrrec de Manel Arrufat, de la UPC, i de Marc Bernadich, de la Fundació Universitària del Bages.
    • 10.15: descans.
    • 10.45: presentació de les experiències i bones pràctiques dels socis del projecte.
    • 12.00: treball en grups
    • 15.00: presentació de les conclusions
    • 16.00: clausura, a càrrec d'Alain Jordà, regidor d'Economia, Empresa i Innovació.