
Una quinzena de persones van participar ahir a Manresa en la primera de les tertúlies de la iniciativa PARLEM D'EUROPA, promoguda per la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona i el Europe Direct Barcelona. A Manresa, l'organització de l'acte ha anat a càrrec també de l'Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages.
Aquesta és una iniciativa pionera i innovadora ideada per copsar les experiències, opinions, vivències i expectatives dels ciutadans dels municipis de Barcelona, creant espais de debat entorn la temàtica europea, amb participants de perfils, edats i professions diverses que són convidats a parlar lliurement. A Manresa, la tertúlia va tenir lloc al Restaurant Las Vegas, amb representants del moviment associatiu veïnal, associacions culturals d'immigrants, la gent gran, el col·lectiu d'estudiants, el món empresarial, l'àmbit universitari, joves i infants. En total, una quinzena de persones moderades per la periodista Anna Gorchs.
Entre d'altres qüestions, va quedar palès el desconeixement general que hi ha sobre les polítiques europees i el funcionament de les institucions comunitàries, fet que augmenta el sentiment d'escepticisme davant els beneficis o avantatges de pertànyer a la UE. Els participants van insistir en la necessitat d'explicar més i millor les iniciatives europees, "però no pas amb fulletons i publicacions dissenyades en campanyes de màrqueting, sinó amb els gestos, les actituds, les declaracions i les accions responsables, transparents i lleials dels nostres representants a la UE i fins i tots dels nostres propis representants electes locals". També van reconèixer, però, que cal que tots els ciutadans ens obrim més al món, que fomentem l'aprenentatge d'idiomes i que generem símbols i valors per crear un sentiment i identitat europeus que puguin unir-nos com a ciutadans europeus a nivell emocional, i no només institucional o econòmic.
En aquest sentit, els participants a la tertúlia també van demanar esforços per afavorir el coneixement mutu entre els països de la UE, per compartir i mostrar la riquesa cultural dels països europeus, "per fomentar el component emotiu de les experiències que viuen els ciutadans quan fan estades o viatgen per Europa", però alhora, també per millorar la transparència institucional i la lluita contra la corrupció, per avançar cap a una única política internacional i per fomentar la investigació i el coneixement a nivell europeu. Alhora, van haver-hi crítiques severes a la manca de control de les polítiques econòmiques que venen marcades des de la UE, al funcionament "poc democràtic" de les institucions comunitàries, i a la "poca implicació política" dels representants nacionals en les institucions de la UE. "Europa ha forjat una estructura però ha d'anar més enllà". Com a contrapartida, però, eren conscients que això implica que els estats perdin sobirania en favor de la Unió Europea, i no està clar que ho vulguin fer, tot i que a Catalunya com a nació li pot interessar. "D'aquí que els catalans es puguin sentir més europeistes que a la resta d'Espanya o a altres països", es va comentar.
Els resultats del conjunt de debats que s'han de fer a diferents punts de la demarcació de Barcelona es recolliran en un informe que es lliurarà a la Comissió Europea, a través del punt d'informació EuropeDirect Barcelona.