Manresa participa en un projecte per impulsar el sector tèxtil i de la moda

La xarxa ACTE (Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees) presenta el projecte "Una xarxa per a la competitivitat i la inserció"

Publicat el 19 de gener de 2011 a les 16:08

Presentació del projecte. Foto: AjM

Manresa és una de les sis ciutats junt amb Badalona, Terrassa, Mataró, Sabadell i Igualada que participa en el projecte Una xarxa per a la competitivitat i la inserció, centrat en el sector tèxtil i de la moda. L'objectiu general del projecte és contribuir a la transformació del model productiu del sector des dels territoris participants mitjançant l'impuls d'accions de treball conjuntes que permetran millorar la competitivitat del teixit empresarial, la inserció laboral i la qualitat de l'ocupació.

Una xarxa per a la competitivitat i la inserció és un projecte de cooperació territorial, liderat per Reactivació Badalona i amb la participació de la Diputació de Barcelona, que es presenta aquest migdia a Badalona.

El projecte està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) d'acord amb l'ordre TRE/293/2010 i compta amb cofinançament del Fons Social Europeu. Tots els territoris participants en el projecte comparteixen una marcada tradició tèxtil i, per tant, també comparteixen una motivació i necessitat d'impulsar la millora d'aquest sector. Ho constata el fet que tots formen part de la Xarxa ACTE (Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees). Algunes de les accions a desenvolupar en el marc del projecte es difondran a través de la Xarxa ACTE, així com també que s'aprofitaran les sinergies amb aquesta xarxa.

Els objectius específics del projecte són:

  • Consolidar el treball conjunt entre els territoris participants en el projecte
  • Ampliar i dinamitzar el portal Web Tex4future
  • Impulsar noves activitats econòmiques i nova ocupació en el sector
  • Generar valor a través de la cooperació públic privada

El projecte té un pressupost de 763.320 euros —dels quals 534.324 euros seran cofinançats entre el SOC i els FSE— i el període d'execució de les actuacions va fins al 31/12/2011. Les entitats sòcies que formen part del projecte són Reactivació Badalona SA, Ajuntament de Terrassa a través de l'empresa municipal Foment de Terrassa, l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, Promoció Econòmica Sabadell, l'Ajuntament de Manresa, l'Ajuntament d'Igualada i la Diputació de Barcelona.

El projecte s'estructura en sis grans actuacions i cadascuna d'elles incorpora diferents accions específiques. A continuació es detalla la finalitat de cadascuna de les actuacions i també s'apunten les accions específiques contemplades dins cada actuació que portarà a terme Manresa.

Actuació 1: Consolidació del Grup Motor
La finalitat d'aquesta actuació és consolidar una metodologia de treball entre les entitats sòcies del projecte (territoris) que permeti donar continuïtat en el futur a la cooperació territorial per la millora del sector tèxtil.

Les accions específiques en les quals participarà Manresa són:

  • -Tallers d'intercanvi i generació d'idees
  • -Transferència de resultats

Actuació 2: Portal de coneixement "Tex4future"
Aquesta actuació té l'objecte d'impulsar el portal web Tex4future per tal d'augmentar els canals de col·laboració entre les empreses i centres tecnològics de tota Europa, així com incrementar els vincles entre el món universitari i empresarial mitjançant la difusió de la recerca i la innovació.
        
Les accions específiques en les quals participarà Manresa són:

  • -Creació de nous àmbits temàtics
  • -Ampliació de continguts
  • -Promoció de l'ús del portal
  • -Gestió dels serveis del portal

Actuació 3: Nínxols Tèxtils
La finalitat de la tercera actuació és analitzar i caracteritzar nínxols de mercat dins el sector tèxtil-moda que permetin competir en qualitat mitjançant la innovació i la generació de valor afegit. Els treballs es centraran, especialment, en dos nínxols: els teixits tècnics i els models de negoci relacionats amb la sostenibilitat susceptibles d'aplicar al tèxtil-moda.

Les accions específiques en les quals participarà Manresa són:

  • Teixits tècnics
  • Sostenibilitat i models de negoci

Actuació 4: Nous perfils professionals
Aquesta actuació té la finalitat de fomentar el desenvolupament de dos nous perfils professionals del sector tèxtil-moda, com poden ser el personal shopper i el gestor de la producció.

Les accions específiques en les quals participarà Manresa són:

  • Experiències i anàlisi de mercat
  • Formació i inserció

Actuació 5: Emprenedoria
La finalitat d'aquesta actuació és impulsar activitats intensives en coneixement i generadores de valor afegit mitjançant el foment de l'emprenedoria en dos àmbits estratègics: els teixits tècnics i el disseny de moda.

L'acció específica en la qual participarà Manresa és:

  • Emprenedoria i disseny de moda

Actuació 6: Cooperació públic privada
La sisena actuació consisteix en l'execució de tres iniciatives de cooperació públic privada per tal de contribuir la generació de valor afegit en el sector tèxtil-moda.

L'acció específica en la qual participarà Manresa és:

  • Programa de suport a estructures petites