El Ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat en la sessió que ha tingut lloc aquest dijous una proposició de la CUP amb esmena de CiU que té com a objectiu la consecució d'un pressupost municipal plenament participatiu en el termini màxim de dos anys. La moció ha rebut el suport dels regidors de CiU, PSC, ERC, PP i CUP, i PxC s'ha abstingut en la votació. Aquest serà el primer cas a Catalunya en que una ciutat elabora la totalitat del seu pressupost des de la ciutadania.
La proposició definitiva contempla que aquests pressupostos participatius es fonamentin en els següents punts:
1. Realitzar per al primer any (pressupost 2014), un procés d'informació a la ciutadania, tipus audiència pública, que exposi d'una manera pedagògica les principals línies d'actuació dels pressupostos municipals, així com les prioritats per al 2014. Durant aquesta audiència pública es preveurà la possibilitat d'intervencions tant dels grups municipals com dels ciutadans que així ho demanin, sempre seguint els reglaments que siguin d'aplicació.
Realitzar aquest procés com a mínim 15 dies abans de la finalització del termini per presentar al·legacions. I repetir-la cada any, per tal d'exposar les línies de govern per al següent exercici.
2. Iniciar al primer trimestre del 2014, un procés per tal d'exercir una primera experiència participativa per als pressupostos de l'any 2015. Basada en el debat i configuració d'una part del pressupost per un grup pilot de ciutadans i ciutadanes representatius del teixit associatiu manresà.
3. Ampliar la primera experiència a la participació en totes les partides dels pressupostos municipals i tota la ciutadania per tal de configurar uns pressupostos plenament participatius per a l'exercici 2016.
Entre els arguments en favor de l'aprovació d'aquesta moció figuren el fet que "una de les màximes expressions de l'autonomia municipal i de la voluntat política d'un ajuntament, és el pressupost municipal, ja que aquest és el document que plasma en forma d'accions concretes les polítiques a dur a terme als nostres pobles i ciutats". Per tant, segueix el text de la proposició "caldria que aquest fos un dels documents més treballats i consensuats, tant amb el conjunt dels partits polítics representats, com amb la mateixa ciutadania".
Igualment, s'afirma que "les experiències amb pressupostos participatius parteixen de la necessitat de buscar noves fórmules de democràcia participativa que permetin una implicació activa de la ciutadania en els afers públics, més enllà de l'elecció dels seus representats polítics cada quatre anys".
En cap cas, continua el text, "no es tracta de qüestionar la responsabilitat ni dels governs ni dels legisladors en el procés pressupostari, sinó de permetre la participació de la ciutadania en la definició de les seves prioritats i en la discussió de com distribuir els recursos econòmics existents".
Finalment, es considera que "aquest debat amb la ciutadania cal que s'exerceixi d'una manera gradual i continuada per tal d'arribar a una maduresa i consciència participativa plena amb el màxim de garanties" perquè la participació ciutadana "ha d'esdevenir una de les principals eines de qualsevol govern" especialment "en aquests moments difícils, és quan calen polítiques valentes de comunicació i treball amb la ciutadania".