
La Llotja professional de la Fira Mediterrània de Manresa se situa al Museu de la Tècnica. Foto: Estefania Escolà
Com qualsevol mercat, la Fira Mediterrània de Manresa té la seva àrea de negoci, la Llotja professional, que vol ser un lloc de bulliment per a professionals i artistes. Enguany, les xifres parlen per si soles: més d'un miler de professionals, 46 estands, 180 trobades, 25 projectes, 30 ponències i diversos 'showcases'. Un any més, la Llotja pren força, i això fa que artistes i professionals confiïn en la Mediterrània per conèixer tot allò que es courà en l'escena artística de la propera temporada. Lídia Hinojo, gerent de la Mediterrània, ha destacat la importància de la Fira no només per al sector cultural, sinó també per al Bages, que es veu molt beneficiat per un esdeveniment d'aquesta magnitud.
Més enllà de la seva proposta artística, la Fira Mediterrània busca crear negoci i ho fa amb una Llotja professional plena d'activitat. D'una banda, organitza les jornades professionals, que tindran lloc aquest dijous i divendres, i que giraran a l'entorn de la premissa 'Per a qui treballem? Comunitat, participació i nous públics', amb ponents de Catalunya, el País Valencià, Castella i Lleó, Burkina Faso, el Regne Unit, França, Bèlgica i Itàlia. Mitjançant diferents formats, es reflexionarà durant dos dies, amb 30 ponents d'àmbit internacional, sobre noves realitats que afecten el sector cultural.
Enguany la fira aposta especialment pel treball en xarxa, i per això disposa d'una àrea de treball específica sobre el tema que s'estructura a partir de dues activitats: les presentacions informals de productes, serveis i projectes culturals per descobrir fins a 25 novetats del sector, i les trobades de Xarxes Professionals. La Fira també acollirà per primer cop una trobada de programadors de la xarxa Espai A - Associació d'Ateneus de Catalunya així com la primera reunió de les principals fires de Cultura tradicional de de Catalunya.
Altres activitats que els professionals trobaran a la Llotja són els showcases (càpsules artístiques) que tindran lloc a l'escenari de la Llotja situat al Pati de l'edifici del Museu o bé les 180 reunions ràpides (speed dating), pensades per promoure el contacte entre professionals i impulsar l'internacionalització de les companyies catalanes. En aquesta mateixa línia s'emmarca l'International Network Meeting.
"Catalunya té voluntat política i cultural"
Aquesta és la segona vegada que en Philippe Fanise ve des de Marsella (França) a la Fira Mediterrània. Ho fa atret per una "cultura catalana molt dinàmica". "Des de fora veiem que a Catalunya hi ha tota una voluntat política i cultural per identificar-se com a país i això fa que vingui molt de gust venir a descobrir-ho", ha explicat.
Pel Pol Ducable, aquesta també és la segona vegada que ve a la Fira, però aquest cop ho fa amb un paper diferent del de la darrera edició. L'any passat era un dels artistes del certamen, i en aquesta edició, ve com a empresari per presentar la Seraïma, la seva pròpia empresa i de recent creació. Ducable creu que la Mediterrània és un lloc "de gairebé obligada assistència" per presentar la seva empresa.
"Calen més sales que programin música tradicional i d'arrel"
El Manu Sabaté és una de les joves promeses en el panorama de músiques d'arrel. En aquesta edició, Sabaté presenta el seu darrer disc, Kind of trad, que ha tret amb el grup 'Inxa Impro Quartet'. La intenció és aconseguir contractes de cara a la nova temporada.
Sabaté ha reivindicat més sales que programin música tradicional i d'arrel catalana. Pel jove músic, una fira és "fantàstica però no suficient" i s'hauria de fer "una aposta de país per aquest tipus de cultura".