
Vint-i-sis cuiners del Bages han creat l'associació Els Fogons Gastronòmics del Bages que té per objectiu promocionar la gastronomia i les tradicions culinàries que es fan a la comarca. Així, han creat les rutes gastronòmiques del Geoparc, on cada restaurant oferirà un menú amb productes de proximitat i de temporada. En concret, s'han ideat quatre temporades: 'temps de matança' amb el porc ral d'Avinyó com a producte central; 'temps de bacallà'; 'temps de poti poti' amb productes de l'horta i 'temps de bolets'. El president de l'associació, Benvingut Aligué, ha explicat que l'objectiu és donar a conèixer una cuina "desconeguda". "Volem que el Bages deixi de ser punt de pas i sigui punt de destí", ha apuntat.
Gastronomia i geologia s'han unit amb l'objectiu de promocionar la cuina del Bages. Així, s'han creat les primeres rutes gastronòmiques del Geoparc de la Catalunya Central, que busquen aprofitar els punts d'interès geològic i miner del Bages com a reclam turístic per donar a conèixer la gastronomia de la comarca.
D'aquesta manera, 26 restaurants del Bages oferiran menús amb productes de proximitat i de temporada. Els primers plats tindran el Porc Ral d'Avinyó -un producte autòcton de la comarca- com a producte central. En total, s'han ideat quatre temporades gastronòmiques: 'temps de matança', 'temps de bacallà', 'temps de poti poti' i 'temps de bolets'.
El president de l'associació Els Fogons Gastronòmics del Bages, que aglutina els 26 restaurants que formen part de la iniciativa, Benvingut Aligué, ha explicat que l'objectiu és donar a conèixer la gastronomia bagenca que, segons ha dit, és "molt desconeguda". Aligué ha subratllat que els plats que s'oferiran seran de qualitat i ha insistit en la importància de treballar conjuntament amb els productors de la comarca.
De la seva banda, el president del Geoparc, Joan Vinyes, ha destacat que el Bages disposa d'una varietat excel·lent de productes i ha explicat que aquesta iniciativa compleix un dels objectiu del Geoparc: posar en valor el paisatge, la història i la gastronomia del territori.