Projecte pilot per millorar l'eficiència energètica dels edificis

Publicat el 13 de febrer de 2013 a les 20:05
Presentació del projecte d'estalvi energètic. Foto: Cambra
La Intercol·legial Tècnica del Bages, que agrupa els col·legis d'arquitectes, aparelladors, enginyers tècnics i enginyers industrials, amb el suport de la Cambra, han posat en marxa un projecte pilot per millorar l'eficiència energètica dels edificis, tant públics com privats, de la comarca. Aquestes entitats han creat la Plataforma per a l'Impuls de la Rehabilitació Energètica dels Edificis al Bages (PIREEB), amb l'objectiu de fomentar la rehabilitació dels equipaments públics en aspectes d'estalvi energètic, i de potenciar la rehabilitació energètica de les edificacions en general, tan públiques com privades. En una primera fase, el projecte se centrarà en edificis públics de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada. Els col·legis professionals defensen que la rehabilitació és un sector amb potencial per generar activitat que pot afavorir la recuperació econòmica.
 
Rehabilitació energètica
El projecte proposa catalogar totes les edificacions públiques de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada i recollir el màxim de dades per poder escollir els equipaments públics inclosos en la prova pilot. Els edificis escollits serien sotmesos a les auditories energètiques per determinar les mesures d'estalvi i eficiència que caldria aplicar. La plataforma PIREEB proposa que les administracions locals aportin el finançament per fer aquesta primera diagnosi, via subvencions, mentre que el cost de les obres hauria de ser assumit per les administracions i les empreses de serveis energètics. 
 
Actuar de manera transversal
La plataforma PIREEB proposa treballar amb aquest projecte de manera tranversal amb la implicació de tots els agents relacionats amb l'edificació i l'energia del territori. Per aquest motiu s'establiran contactes amb l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i la direcció general de Polítiques Mediambientals de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, les administracions locals, els col·legis professionals del sector, el gremi de constructors, el gremi d'instal·ladors, els industrials vinculats al sector, les empreses de serveis energètics, etc. 
 
Potenciar la formació
Els col·legis professionals, amb la implicació dels gremis d'instal·ladors i constructors, a més, faran formació continuada i específica en temes d'eficiència energètica i sostenibilitat durant els propers mesos. En especial es faran cursos de formació sobre programes homologats pel ministeri sobre certificació energètica d'edificacions existents. Els col·legis buscaran la col·laboració de les institucions a través de la signatura de nous convenis per definir protocols i procediments en matèria energètica.
 
Marc legal favorable
El marc legal i les directrius europees posen damunt la taula la necessitat de potenciar l'eficiència i l'estalvi energètic en els edificis públics. La nova directiva europea 2010/31/CE es proposa reduir un 20% el consum energètic i les emissions de CO2 i planteja augmentar un 20% la producció de l'energia amb mitjans renovables. Des de l'1 de gener totes les edificacions que entrin en un procés de compra o de lloguer han de tenir definit el seu grau d'eficiència energètica. A més, els edificis que donen un servei públic i tinguin més de 500 metres quadrats tenen l'obligació de tenir la seva etiqueta de certificació. A partir de 2015 aquesta obligació també serà necessària per als edificis menors de 250 metres quadrats.
 
Agents de la plataforma PIREEB
La Plataforma per a l'Impuls de la Rehabilitació Energètica dels Edificis al Bages (PIREEB) neix de la mà de la Delegació del Bages-Berguedà del  Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, de la Delegació del Bages-Berguedà-Anoia del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació de Barcelona, del Col·legi d'Enginyers Industrials de la Catalunya Central, i de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials.
 
La iniciativa compta amb el suport de la Cambra de Comerç de Manresa i la implicació d'altres agents com el Gremi d'Instal·ladors del Bages-Berguedà, el Gremi de Constructors de Manresa i Comarca, i els Ajuntaments de Manresa, de Sant Fruitós de Bages i de Sant Joan de Vilatorrada. També és oberta a la col·laboració de l'ICAEN, la Direcció General de Polítiques Mediambientals, la Diputació de Barcelona, la Taula de la Construcció del Bages, el Consell Comarcal del Bages, el CTM i els Ajuntaments del Bages que ho desitgin.