Quatre polígons de Sant Fruitós, pioners en la connexió a fibra òptica

És la primera experiència a Catalunya després de la prova pilot feta al polígon de Bufalvent de Manresa

Publicat el 27 de gener de 2012 a les 22:31

La Generalitat de Catalunya impulsa, dins del pla "Banda Ampla Industrial", el desplegament d'una xarxa de fibra òptica en 40 polígons industrials amb l'objectiu de fomentar la competitivitat del teixit industrial català. Els primers en entrar en funcionament, després de la prova pilot al Polígon Bufalvent de Manresa realitzada fa un any, són els de Sant Isidre, Pla de Santa Anna, Carretera de Berga i Riu d'Or-Casanova, tots ells pertanyents a Sant Fruitós del Bages. S'estima que més de 200 empreses, ubicades en aquestes àrees industrials, podran accedir ja als nous serveis TIC i millorar la seva eficàcia de gestió.

Sobre aquesta fibra òptica, Orange ha desplegat una xarxa de comunicacions basada en tecnologia "GPON: Gigabit Pasive Optical Network", també coneguda per Xarxes de Nova Generació, i ha desenvolupat nous serveis de comunicacions avançades dirigits a satisfer les necessitats de les empreses i molt especialment de les PYMES. Tots els serveis oferts estan basats en Protocol IP i s'ofereixen connexions a Internet de fins a 100 Mbps simètrics, el que es tradueix en una millora de la qualitat i en un augment considerable de la capacitat de rebre i emetre informació a gran velocitat i l'accés a serveis avançats, com centraletes de veu virtuals o comunicacions unificades. D'aquesta manera, les empreses milloren la seva eficàcia, mantenen el seu nivell competitiu i poden reduir els costos. Fins ara, aquestes prestacions només estaven a l'abast de les grans empreses ubicades en nuclis urbans.

Aquest servei avançat també permetrà accedir a serveis informàtics "en el núvol" (espai virtual d'emmagatzematge de gran capacitat accessible des de qualsevol lloc i que permet l'ús d'aplicacions informàtiques en la modalitat de pagament per ús o "SaaS: Software as a Service"), amb el que això suposa pel que fa a seguretat, agilitat i estalvi, ja que les empreses no han de realitzar inversions addicionals per a la seva utilització.

En aquest projecte, Orange, a través del seu departament d'Innovació, en col·laboració amb la Fundació i2CAT i la Universitat Politècnica de Catalunya, ha unit esforços amb la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació per desenvolupar i aportar innovació al servei de les empreses.