Transversal recorrerà la sentència del TSJC sobre el Museu del Barroc de Catalunya

L'empresa manresana considera, entre altres, que el tribunal no entra a fons "en la falta d'argumentació de criteris" en les dues fases del concurs

  • El Museu del Barroc de Catalunya, a Manresa -
Publicat el 18 de maig de 2024 a les 20:14

L'empresa manresana Produccions Culturals Tranversal recorrerà al Tribunal de Cassació la sentència emesa aquesta setmana per la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona la raó a l'Ajuntament de Manresa en les presumptes irregularitats en el procés d'adjudicació del projecte museogràfic del Museu del Barroc de Catalunya, que havia denunciat com a candidata.

La decisió de Transversal es fonamentarà, principalment, en el fer que, segons entén, la sentència "no entra al fons de la qüestió" dels criteris de selecció que van fer servir els jurats tant a la fase I de selecció d'equips, com a la fase II de valoració de les propostes dels quatre equips seleccionats. Tot i així, també exposarà el fet que, en la fase de selecció d'equips, Playmedia aportés vuit fols més fora de les pliques i que la sentència no ho consideri invalidant.

Transversal condera que tant a la fase I com a la fase II, el tribunal "es limita a reproduir les bases del concurs, però no analitza justament el que diuen les bases, ni les implicacions que tenen tant des del punt de vista de la validesa dels currículums aportats en la fase de selecció, com després en la de valoració de les propostes". Dit d'una altra manera, l'empresa considera que el tribunal mal entèn la diferència entre una empresa dedicada a la producció museogràfica d'una dedicada al disseny museogràfic, "que seria com la diferència entre un paleta i un arquitecte".

En un altre punt, també, Transversal entén que el tribunal corrobora que els membres del jurat van votar, però no valora "la seva falta d'arguments" per acreditar l'assignació de puntuació, "com és prescriptiu i necessari en un concurs com aquest". L'empresa justifica que "sense valoració tècnica, un concurs com aquest s'ha d'invalidar". Segons el director de Transversal, Eudald Tomasa, "és ridícul que el tribunal doni carta de naturalesa a una metodologia, les votacions, que és burda i arbitrària, si no s'acompanya d'una valoració clarament tècnica".

La sentència explica que la valoració dels tècnics del concurs "gaudeix de presumpció d'encert i veracitat" i que només pot ser qüestionada en cas "d'error material manifest". Però el tribunal redueix el conflicte a "simples discrepàncies en els criteris de l'informe", cosa que, segons el recurrent, "porta a límits exagerats el principi que el criteri tècnic gaudeix de presumpció d'encert".

L'empresa també recorrerà la part on el TSJC no observa "irregularitat invalidant" en el fet que a la fase I, una de les empreses lliurés vuit fulls curriculars, i l'administració els acceptés, una vegada ja s'havia fet la selecció de les quatre empreses que passaven a la fase definitiva. Per a Eudald Tomasa "és greu que vegin la qüestió i sense cap argument no apreciïn irregular que s'afegeixi documentació en un concurs després de la sessió de jurat i totalment fora de termini. Si això no és invalidant, llavors qualsevol cosa és possible en un concurs".