
Anna Mercadé durant la conferència a la FUB. Foto: CCBages
Dades objectives que reflecteixen la bretxa salarial i la diferència d'oportunitats professionals entre homes i dones. Aquest ha estat el tema central de la jornada 'Economia i gènere: mite o realitat', organitzada pel Consell Comarcal del Bages, que ha tingut lloc aquest matí a la FUB.
La conferència central ha anat a càrrec d'Anna Mercadé, directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i experta en creació d'empreses i lideratge femení, que ha donat algunes dades preocupants: les dones cobren un 19% menys en preu/hora que els homes fent la mateixa feina; falten 865 dones als consells d'administració d'empreses de Catalunya perquè es compleixi la llei de paritat de gènere; i les dones són pràcticament inexistents a la part alta de la piràmide professional malgrat que representen el 60% dels titulats universitaris de Catalunya.
Mercadé ha asseverat que "la macroeconomia, la geopolítica, l'han fet els homes, les dones no hi som. Però la microeconomia és que la que fa funcionar un país". I ha explicat casos com el d'alguns països nòrdics en què el fet d'haver tingut fills és valorat positivament a l'hora de presentar-se a una oferta de treball, "ja que es considera que si has tingut fills has desenvolupat certes competències, t'has sabut organitzar...", una situació ben diferent que la que es produeix a Catalunya i en altres països on la maternitat penalitza les oportunitats laborals de les dones.
Durant la jornada, que ha comptat també amb taula rodona amb la participació de quatre dones emprenedores del Bages que han explicat la seva experiència, s'ha parlat de conceptes com el sostre de vidre, a vegades imperceptible, que impedeix a la majoria de dones progressar en la seva carrera professional i arribar a llocs de responsabilitat, o la 'falsa igualtat', una percepció social errònia que sobre la desigualtat d'oportunitats entre homes i dones.
La matinal ha estat inaugurada pel conseller comarcal de Benestar i Família, Joan Vinyes, que ha recordat, per exemple, que tot just fa un segle que les dones poden votar o ha explicat que "la meva àvia no podia anar a obrir un compte bancari sense el permís del seu marit". Vinyes ha fet referència a la tasca de conscienciació sobre la igualtat que el Consell Comarcal del Bages du a terme en escoles i instituts perquè ha explicat que "la realitat és que encara existeixen desigualtats, l'arrelament de la diferència entre home i dona és molt profund, i cal treballar en la formació i la sensibilització".
L'ha acompanyat en l'obertura de l'acte Ivet Castaño, coordinadora territorial a la demarcació de Barcelona de l'Institut Català de les Dones, que ha recordat que la igualtat retributiva continua essent un repte i que la dificultat de les dones per arribar a càrrecs de responsabilitat implica la pèrdua de talent femení.
La jornada s'ha emmarcat en els actes del Dia internacional de la dona treballadora que es va celebrar el 8 de març.