Una planta de biogàs a Fonollosa, projecte guanyador d'Universitat Emprèn

El segon premi se l'ha endut GMI Consulting, que planteja un negoci d'assessoria en el disseny dels punts de venda per fer-los el màxim de rendibles

Publicat el 08 de juliol de 2011 a les 16:21

Un projecte empresarial per implantar plantes de biogàs ha guanyat el primer premi de la segona edició del programa La Universitat Emprèn, que organitza l'Ajuntament de Manresa en col·laboració amb l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) i de la Fundació Universitària del Bages(FUB). El segon premi se l'ha endut GMI Consulting, que planteja un negoci d'assessoria en el disseny dels punts de venda per fer-los el màxim de rendibles.

El projecte Enertech, SA, un projecte empresarial per implantar plantes de biogàs, ha guanyat el primer premi del programa La Universitat Emprèn, que organitza l'Ajuntament de Manresa a través del Centre de Desenvolupament Empresarial, i en el qual hi participen alumnes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) i de la Fundació Universitària del Bages (FUB).

El projecte guanyador, dotat amb 3.000 euros, ha estat elaborat per Vanesa Capelles, alumna d'enginyeria de l'EPSEM, i per Elisabeth Garcia, Albert Palau, Sheila Sato i Benjamín Druet, alumnes de la diplomatura d'Empresarials de la FUB.

El projecte parteix de les necessitats d'eliminar residus orgànics procedents de la indústria alimentària i planteja la construcció de plantes de biogàs per produir energia elèctrica i adob sòlid i líquid. Segons van explicar en la seva exposició, aquest és un projecte que requereix personal qualificat i un finançament important per a la construcció de la infraestructura. Un finançament que aconseguirien a través de CaixaBank i de l'escorxador Mafrica (Sant Joan de Vilatorrada), que seria el principal accionista i alhora proveïdor de la planta.

Els autors del projecte van defensar que el sector energètic és un sector emergent i que per tant, una iniciativa com Enertech podia ser viable econòmicament, ja que hi ha molt mercat a nivell estatal, existeix una necessitat d'eliminar residus orgànics i és un sector subvencionat per l'Estat.

Com a primera iniciativa en el marc del projecte empresarial, Enertech planteja la construcció d'una planta al municipi de Fonollosa, amb una inversió de 1,3 milions d'euros. El consistori estaria disposat a cedir un terreny per fer possible aquesta instal•lació durant un termini de deu anys.

Sistema de seguiment del carret de la compra
El segon premi, que s'ha endut 1.500 euros, es va lliurar a GMI Consulting, un projecte elaborat per Núria Anglarill, Laura Macià i Sandra Martín, de la FUB, i pels alumnes d'enginyeria Aleix Solé i Alexis López. GMI Consulting planteja un negoci d'assessoria en el disseny dels punts de venda per fer-los el màxim de rendibles.

La seva principal aportació és el RFS Control, un sistema basat en emissors i receptors que permet fer el seguiment del carret de la compra per una superfície comercial des que l'agafa el client fins que el deixa. Això permet detectar quins són els punts calents, intermedis i freds en un establiment per aprofitar les dades i treure'n un rendiment comercial.

Els altres projectes presentats van ser Sal i Pneumàtic, un projecte d'oci que plantejava la creació d'un circuit fet a base de residus procedents de l'explotació de potassa d'Iberpotash, i BI'Kool, un projecte de fabricació i comercialització de bicicletes.

En aquesta segona edició del programa La Universitat Emprèn hi han participat 7 alumnes de l'EPSEM i 15 alumnes del tercer curs d'empresarials de la FUB. L'objectiu del programa impulsat per l'Ajuntament de Manresa és posar en contacte els alumnes d'enginyeria que fan el treball de fi de carrera perquè els seus projectes tinguin un resultat empresarial, que és el que s'encarreguen de dissenyar els alumnes d'Empresarials de la FUB.

En l'acte hi van intervenir el nou regidor d'Ensenyament i Universitats, Antoni Llobet, que va destacar aquesta jornada com una demostració "del valor afegit de tenir universitat a Manresa". Per la seva part, la regidora de Promoció Econ&ogra ve;mica, Sílvia Gratacós, va felicitar tots els alumnes per la seva iniciativa, per les bones idees i per la seva inquietud i valor per assumir reptes. Els va encoratjar a continuar sent creatius i inquiets i a utilitzar en el seu futur laboral tot el que hagin après en aquesta experiència d'emprenedoria.

Conferència de Josep Tragant
En el decurs de la jornada, el fundador de Constructora d'Aro i Compact Hàbit, Josep Tragant, va pronunciar la conferència ‘Reinventar-se en un sector madur', en la qual va explicar com va posar en marxa l'innovador sistema de construcció de Compact Hàbit, basat en el procés industrial. Es dóna el cas que aquesta empresa està construint, utilitzant aquest sistema, la nova residència universitària del Campus de Manresa.

Segons Tragant, emprendre "és molt emocionant' i va recomanar als joves alumnes que no desistissin davant de les dificultats ja que "si t'arrugues, perds segur, però si no ho fas, no hi ha qui t'aturi. L'emprenedor ha de ser tossut, d'acer".