
Imatge de la sessió sobre productivitat a la Cambra. Catpress
"Comprar uns robots molt ràpids no implica ser més productius". Així ho ha afirmat Jordi Fortuny, cap del departament d'organització d'empreses de l'EPSEM, en la primera de les conferències del cicle "Eines de productivitat per a l'empresa industrial", que ha tingut lloc aquest matí a la Cambra de Comerç de Manresa. "Ens hem de preguntar també si després d'haver fet una gran inversió tecnològica venem més, reduïm costos i reduïm inventaris", ha dit. "Si no és així, la inversió no haurà servit de res".
Davant d'una trentena d'empresaris i professionals, Fortuny ha afirmat que és possible ser més productius a Catalunya que a la Xina. Tot depèn dels sistemes de producció aplicats i de si s'han identificat correctament els problemes de productivitat de l'empresa. En aquest sentit, ha assenyalat que fer un bon anàlisi i quantificar la producció és clau per poder implementar les solucions més adequades.
La jornada d'avui ha servit per plantejar les principals limitacions de les pimes en matèria de productivitat. La manca d'estructura, la manca de formació, l'acumulació de tasques o la poca previsió són alguns dels obstacles que impedeixen a les empreses ser més productives i que, sovint, queden sense resoldre per la urgència del dia a dia. Analitzar i identificar on és el problema, i incidir en tots aquells factors en què és possible fer-ho, són els primers passos que cal tirar endavant per millorar la productivitat. Durant la sessió també s'han introduït alguns mètodes de producció en els quals s'aprofundirà en les properes conferències del cicle.
El cicle continuarà el dijous 4 de febrer amb la conferència "Cadena logística, cadena de valor", a càrrec de Francesc Vintró, enginyer tècnic d'explotació de mines, professor associat al departament d'Organització d'Empreses de l'EPSEM, assessor i consultor en organització industrial.