
L'Ajuntament de Manresa impulsa per quart any consecutiu el projecte L a Universitat Emprèn, que enguany s'obre a tots els alumnes universitaris inscrits a Manresa amb la incorporació per primer cop de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que se suma a la Fundació Universitària del Bages (FUB) i l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM).
La Universitat Emprèn és una iniciativa que va néixer el curs 2009-2010 amb l'objectiu de sensibilitzar i fomentar entre els joves universitaris de la ciutat la cultura emprenedora i la creació d'empreses per tal d'incrementar, a mig i a llarg termini, el nombre d'iniciatives i projectes empresarials entre aquest col·lectiu.
La quarta edició del programa així com les seves novetats més importants ha estat presentades avui pel regidor d'Ensenyament i Universitats, Antoni Llobet i la Regidora de Promoció Econòmica Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós. També han participat en la presentació el director dels estudis d'Empresa de la FUB, Jordi Conca, el director de l'EPSEM, Esteban Peña i la directora de la delegació del Bages de la UOC, Mònica de Llorens.
El regidor d'Ensenyament i Universitats, Antoni Llobet, ha destacat que amb la quarta edició es tanquen dos cercles, un que, finalment, les tres universitats de Manresa formin part del projecte i l'altre que l'emprenedoria sigui un valor educatiu que s'inculqui des de la joventut. El regidor considera que amb la situació actual "s'ha de treballar amb projectes que siguin susceptibles de convertir-se en objectius reals d'inserció laboral i d'ocupació professional. I en aquest sentit, l'equip de govern fa una aposta clara per l'emprenedoria des de totes les etapes educatives".
Detecció de futurs emprenedors
Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós, ha explicat que les grans novetats d'aquest any són la incorporació de la UOC, que estén la participació de totes les especialitats universitàries en el projecte, és a dir, "s'ha possibilitat que, a petició de les mateixes universitats, tots els estudiants del Campus Manresa puguin participar en el programa".
L'objectiu és la detecció de futurs emprenedors i el desenvolupament d'iniciatives que creïn llocs de treball. La regidora, a més, ha comentat d'altres novetats com la creació d'un nou logo de la Universitat Emprèn, consensuat per tothom, i una plataforma web on hi haurà tota la informació sobre el programa amb u n enllaç a totes les universitats.
El director dels estudis d'Empresa de la FUB, Jordi Conca, ha destacat la importància de la incorporació de la UOC a la Universitat Emprèn i la incentivació de l'emprenedoria des de l'àmbit universitari per tal que les possibilitats de treball surtin des del propi universitari i així es fomenti la ocupació.
Per la seva part, el director de l'EPSEM, Esteban Peña, ha explicat que la UPC té la Oficina de patents líder en patents registrades d'Espanya i en aquest sentit la formació que ofereixen als universitaris ja va dirigida a convertir-los en emprenedors.
Al seu torn, la directora de la delegació del Bages de la UOC, Mònica de Llorens ha manifestat la seva satisfacció per sumar-se al programa de la Universitat Emprèn i ha explicat que el treball de la UOC s'ha especialitzat en Pimes i microempreses.
La quarta edició del programa seguirà la línia de l'any passat i consistirà en el desenvolupament dels plans de viabilitat de projectes empresarials per part dels alumnes matriculats en el curs acadèmic 2012-2013 de l'EPSEM, la FUB i la UOC.
Nova pàgina web per fer la inscripció
Una altra novetat d'aquest any és que es posarà en marxa una plataforma dins la pàgina web del Cedem, amb un enllaç directe des del web de les universitats que hi col·laboren, per tal que els alumnes interessats en participar en el desenvolupament del projecte d'empresa, puguin fer la inscripció omplint un formulari especificant la idea a desenvolupar, les seves dades i el centre universitari on estan inscrits aquest curs. La data límit per enviar el formulari és el dia 28 de febre r de 2013.
Els estudiants universitaris podran participar de forma individual o en grups de fins a quatre persones i hauran de desenvolupar projectes tècnics amb un pla de negoci, del qual se n'estudiarà la viabilitat. Els alumnes hauran d'assistir a un mínim de tres de les cinc sessions formatives que organitzaran les entitats que promouen el projecte. Es valorarà que els grups siguin interdisciplinaris, formats per estudiants de diferents universitats i de diferents especialitats acadèmiques.
Finalment, els participants en el programa hauran d'entregar els projectes abans del dia 31 de maig a les oficines de qualsevol dels centres universitaris participants: la FUB, l'EPSEM i la UOC, així com a les oficines del Cedem, al Palau Firal. Els finalistes hauran de defensar el seu projecte davant d'un jurat en una presentació oral que tindrà lloc durant els mesos de juny o juliol de 2013.
Premis en metàl·lic i descomptes als guanyadors
A final de curs, els projectes que es considerin més viables seran els guanyadors. Els premis consistiran en una quantitat econòmica i també en avantatges i descomptes en el Viver d'Empreses de l'Ajuntament de Manresa i en els estudis de la FUB i la UOC.
El millor pla d'empresa rebrà 1.500 euros i el projecte guardonat amb l'accèssit, 750 euros. La mateixa quantitat, 750 euros, s'enduran el premi al millor pla d'empresa del sector sanitari i el premi al millor pla d'empresa del sector tecnològic i medi ambiental. Aquests imports són bruts, per la qual cosa s'haurà de deduir d'aquests el percentatge de retenció corresponent segons la normativa vigent aplicable.
Els projectes premiats gaudiran també d'un des compte del 50% en un espai del viver d'empreses de l'Ajuntament de Manresa (sempre que hi hagi disponibilitat) si inicien l'activitat en el termini d'un any des de l'atorgament del premi.
A més a més, els alumnes del projecte guanyador al millor pla d'empresa tindran un 75% de descompte sobre el preu de matrícula en un postgrau de l'àmbit d'empresa per part de la FUB durant el curs 2013-2014 o 2014-2015. La resta de premiats podran gaudir d'un descompte del 50% en un postgrau del mateix àmbit i durant el mateix període.
Finalment, cada un dels premiats podrà escollir també una de les unitats del Programa de Gestió i Direcció de Microempreses de la UOC, que es poden consultar aquí
A través d'aquesta iniciativa, l'Ajuntament pretén motivar la creació d'empreses entre el col·lectiu universitari de Manresa, incrementant els projectes conjunts entre universitats, centres de recerca i empreses, així com la transferència de tecnologia i coneixement.
Aquest programa s'insereix en el conjunt de l'estratègia d'impuls a l'emprenedoria i la creació d'empreses de l'Ajuntament de Manresa, que inclou programes com Idees Joves i Tardor Emprenedora, així com el Viver d'Empreses i l'espai emprenedor del Centre de Desenvolupament Empresarial (Cedem) ubicats al Palau Firal.