Manresa depura més de 8 hectòmetres cúbics d'aigua residual

La depuradora també ha permès millorar la qualitat de l'aigua d'un tram del riu Cardener

Publicat el 20 de desembre de 2014 a les 15:27

La depuradora de Manresa. Foto: ACA


El sistema de sanejament de Manresa ha depurat durant el 2014 més de 8 hectòmetres cúbics d'aigua residual. Aquesta xifra és lleugerament inferior a la registrada en els anys anteriors: 9 hm3 el 2013, 9 hm3 el 2012, 10 hm3 el 2011 i 10 hm3 el 2010. Segons informa l'ACA, aquest descens es deu a la suma de diversos factors com la pluviometria, l'estalvi en el consum a nivell domèstic i a la menor aportació procedent del sector industrial. Aquests fets es constaten de manera general en la majoria de depuradores de mida mitjana i gran de Catalunya. A més, també s'ha notat una millora en la qualitat de l'aigua d'un tram del riu Cardener.

Aquest sistema de sanejament dóna servei als nuclis de Manresa, Callús, Sant Joan de Vilatorrada i Fonollosa (Canet de Fals). El sistema consta de més de 13 quilòmetres de col·lectors en alta, 7 estacions de bombament i una edat construïda l'any 1985 i ampliada l'any 2004. La depuradora té una capacitat de tractament per a 53.500 m3/dia i 200.000 habitants equivalents. L'administració competent de la gestió del sistema és la Mancomunitat de Municipis del Bages.

Millora qualitativa del riu Cardener
Aigua avall de la depuradora de Manresa hi ha un punt de control en el riu Cardener, just abans de la confluència d'aquest amb el Llobregat. Les dades disponibles gestionades per l'ACA indiquen que des de 1995 es constata un apreciable descens de les concentracions d'amoni i fosfats, fet que comporta una important millora qualitativa del riu Cardener. 

Sanejament a Catalunya
El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l'estat ecològic de les aigües superficials, subterrànies i marines. A data d'avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.