
Les creativitat literària de Marti Gironell, periodista i escriptor, comença a rodar de nou amb una nova novel·la històrica situada al monestir de Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Una trama literària que serà creada per Martí Gironell en els mateixos espais de situació de la novel·la. El monestir de Sant Benet de Bages serà, doncs, la residència parcial i el camp base del seu nou treball literari. Un procés de creació sorprenent al qual Martí Gironell s'hi acull amb entusiasme i que li comportarà viure en un espai del monestir que ja li ha estat preparat i que ocuparà des d'avui mateix. El fet de viure al monestir, però, no representarà reproduir l'antic estil de vida que seguien els monjos benedictins que antigament havien ocupat Sant Benet. Marti Gironell continuarà amb la seva feina a TV3 i amb la promoció del seu darrer llibre publicat, "L'arqueòleg", del qual en va sorgir l'idea d'aquesta nova novel·la històrica. Tot investigant la vida del pare Ubach, monjo de Montserrat protagonista de la novel·la L'arqueòleg, Gironell va endinsar-se en la història del monestir de Sant Benet quan es va assabentar que aquest va dependre del monestir de Montserrat. Una història sobre la qual va començar a generar una idea que va comentar a Edicions 62 i que va ser retornada amb la proposta feta per l'editorial de residir al monestir tot creant la nova novel·la. Sense aïllar-se del món, l'escriptor, passarà llargues temporades a Sant Benet on, apart d'escriure, també rebrà persones que el puguin ajudar a construir i detallar el relat històric tot vivint de primera mà els escenaris de la seva pròpia novel·la. Una estada que durarà un any i que podrà ser seguida a través de les xarxes socials Facebook i Twitter on els internautes també podran interactuar amb l'escriptor. Una experiència que culminarà amb la publicació de la nova novel·la, el Nadal de 2012, a través de Columna Edicions, en català, i Suma de Letras, en castellà. Un projecte que que ha estat presentat per Martí Gironell, Pere Fons de Fundació CaixaManresa i Esther Pujol directora editorial de Grup 62. Una iniciativa en que tots plegats han coincidit que ajudarà a difondre el monestir més enllà de la comarca.
La trama de la Novel·la
Més enllà de la sorpresa de la creació de la seva pròpia novel·la un dels punt que genera més curiositat és el la trama que tindrà aquesta. Marti Gironell no ha volgut donar masses detalls però si que ha desvelat algunes de les línies mestres i, sobretot, el personatge sobre el qual pivotarà l'argument: l'abat de Sant Benet , Pere Frigola. Un personatge real que va viure durant el segle XVI que va ser abat del monestir durant 22 anys i que va atraure Gironell pel fet de ser una personalitat amb diverses cares. Frigola va fer renéixer el monestir benedictí en uns moments en els quals travessava una forta decadència i va enfrontar-se a diversos poders fàctics. Així doncs, l'autor, promet corrupteles i maniobres d'un abat que també era senyor feudal en una època convulsa. Una obra coral que anirà més enllà de l'abat Frigola i que també inclourà, apart d'afers religiosos i de poder, alguna trama de caire sentimental. Històries amb Sant Benet de Bages com a teló de fons però, també, amb el Pla de Bages i el seu important passat vinícola i els rituals que envoltaven el monestir. Tot plegat vol d'acabar conformant, com ha declarat Martí Gironell, un mural ple de matisos, una història que tindrà interès tant per la gent del Bages com, també, per als lectors de més enllà de la comarca.
L'espai de Martí Gironell a Sant Benet
Un cop explicat el projecte l'escriptor i periodista Martí Gironell, ha mostrat ell mateix l'espai on viurà tot fent una visita guiada al monestir. Gironell ha demostrat els seus coneixements respecte al monestir i Pere Frigola tot mostrant detalls com la pica baptismal amb el nom de l'antic abat situada al claustre o el paviment de còdols que es pot trobar al monestir i que va ser iniciativa del mateix abat. L'espai on viurà l'autor de la futura novel·la serà a la part posterior del temple. Una àrea de l'edifici que antigament havia acollit les celes i que posteriorment va ser reformada per l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch a petició de la família del pintor Ramon Casas, propietaris i estiuejants del monestir durant molts anys. La cambra doncs té un espai dormitori amb mobiliari d'època format per una calaixera i un llit. Així mateix disposa, dins la mateixa habitació, d'un espai de treball amb un taula i unes prestatgeries amb llibres. Tot plegat presidit per una llar de foc amb una escultura de l'Àngel Custodi. Una estança precedida per una balconada abocada a la vall del Llobregat. Aquest espai de vida i creació literària gaudeix de dues finestres amb vistes als jardins posteriors del monestir i,també, als boscos i el pla sobre el riu que envolten el monestir.
Més informació a: http://www.martigironellamonstbenet.com/