Alícia, un actiu valuós

18 de maig de 2016
Fa alguns caps de setmana setmana es va celebrar a Món Sant Benet la festa de la Fundació Alícia, amb un eslògan prou suggeridor: la cuina fàcil, sana i divertida. Hi havia activitats i tallers per a un públic molt divers i entreteniments de tota mena, amb un doble objectiu lúdic i divulgatiu. Amb participació de personalitats del món culinari i social, i com a novetat, la presència de productes i entitats de les comarques barcelonines. Alícia és una eina molt potent que tenim ben a la vora de casa, i que a vegades oblidem. Aquesta edició d'Alicia't va tenir un important increment global de participants respecte edicions anteriors, que contrasta amb la pobra participació de persones provinents de les comarques centrals.

La fundació, que fa pocs dies ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca, va néixer fa més d'una dècada, de la mà de la Caixa de Manresa i la Generalitat de Catalunya, i va comptar amb l'impuls, empenta i suport de personalitats reconegudes en el món de l'alimentació i la salut, com ara en Ferran Adrià i en Valentí Fuster. I molts cuiners de primer nivell varen implicar-s'hi per treballar amb rigor, mètode científic i molta imaginació, per assolir un gran objectiu: que tothom mengi millor. Convençuts que una bona alimentació és garantia d'una millor salut i qualitat de vida, resolent necessitats molt diverses en aquest sentit que estaven mal cobertes. L'hereva de la Fundació Caixa de Manresa, la Fundació Catalunya-La Pedrera, hi va prendre el relleu i s'hi ha implicat a fons, donat que comparteix amb Alícia els objectius bàsics, emmarcats en els àmbits d'alimentació, coneixement, social, cultural i mediambiental.

Aviat farà deu anys que es va obrir la seu d'Alícia a Sant Benet de Bages, i des d'aleshores s'ha fet molta feina, amb un equip de primera divisió i molta motivació, que han portat la Fundació a ser autosostenible. Alícia és ciència, investigació, recerca científica, treball de laboratori, conferències i publicacions, cooperació estratègica en la innovació de moltes empreses o en la millora de la qualitat dels professionals del sector de l'alimentació, tot amb un rigor reconegut arreu. Però també és acció social, resolent problemes de col·lectius específics que, ja sigui per salut o capacitats limitades, necessiten millorar la seva qualitat de vida lligada a l'alimentació, o donant feina a persones vulnerables que poden fer un treball útil i motivador als horts. I a la vegada és també cultura i territori, amb la recuperació d'aliments o de plats que formen part del nostre ric patrimoni natural i cultural. Per altra banda treballa intensament en la difusió dels hàbits saludables entre adults i infants. I de tots aquests i molts altres exemples, el resultat és que ajuda a fer fàcil i accessible una alimentació saludable a partir de sensacions agradables.

La implicació amb les nostres comarques també és ben evident, treballant en receptes que posen en valor els productes autòctons, promovent el turisme d'interior per donar a conèixer als urbanites d'on surt allò que mengen, o treballant la proposta gastronòmica del 2022, com a exemples il·lustratius. En un moment en el que el sector industrial agroalimentari està demostrant la seva fortalesa, i la nostra cuina està rebent els màxims reconeixements internacionals, Alícia brilla amb llum pròpia en aquest univers que ha ajudat a fer possible.